NORXE

Saksøkt gründer: – Ikke nok med at de skal knuse oss, men de skal ha informasjonen vår også

Slik gikk det da gründerens firma ble utsatt for razzia.

Norxe-gründer Jørn Eriksen.
Norxe-gründer Jørn Eriksen. (Foto: Roald Ramsdal)

Slik gikk det da gründerens firma ble utsatt for razzia.

Fredrikstad: På den gamle tomta til Fredrikstad mekaniske verksted holder oppstartbedriften Norxe til. Her produserer 15 ansatte en svært dyr og avansert projektor for proffmarkedet. Simulatorer og kontrollrom er noen av bruksområdene for P1, som produktet heter.

Bak bedriften står sivilingeniøren Jørn Eriksen, som har jobbet med projektorer store deler av livet. 

Nå er gründeren og ni av kollegaene hans saksøkt av konkurrenten. Bak søksmålet står den belgiske elektronikkgiganten Barco – som er Eriksens tidligere arbeidsgiver.

De kjøpte og reddet i sin tid Eriksen forrige projektorselskap Projectiondesign.

– I juni ble vi saksøkt hele gjengen. Selskap og personer. Der står vi nå, sier Eriksen til Teknisk Ukeblad.

Konkurrenten Barco mener at Eriksen har brukt deres forretningshemmeligheter og know how i sitt nye projektorselskap. De mistenker også at han rekrutterte nøkkelpersonell fra dem og over til Norxe i strid med flere avtaler.

– Utrolig ubehagelig

Marerittet for oppstartsbedriften startet for alvor mandag før påske i fjor. Klokken ni om morgenen ringer det på døra. Namsmannen og to dataeksperter fra Ibas kommer på uventet besøk. De viser frem en kjennelse fra Fredrikstad tingrett som sier at de kan kopiere hele datasystemet til bedriften. 

– De klarte å overbevise den lokale tingrettsdommeren om at vi har basert firmaet vårt på snusk, sier Eriksen.

Bak razziaen stod Barco. De hadde noen uker tidligere gått rettens vei med mistankene sine og bedt om såkalt bevissikring utenfor rettssak.

Norxe ble også idømt 150.000 kroner i saksomkostninger, men retten snudde på dette senere.

– Jeg opplevde det som utrolig ubehagelig, sier Eriksen om aksjonen.

Reagerte etter lansering

Gründeren hevder at razziaen Barco fikk gjennomført var et resultat av Norxes store produktlansering i 2016: 

– Høsten 2016 introduserte vi prototypen av P1. Det var da de reagerte. Projektoren hadde vesentlig bedre ytelse enn de selv hadde, mener han.

P1 projektoren til Norxe produseres på tomta til gamle Fredrikstad mekaniske verksted. Foto: Roald Ramsdal

Prosjektoren har blant annet en lysstyrke som er 4-5 ganger sterkere enn Barco og andre aktørers produkter basert på LED-teknologi, ifølge Eriksen.

Eriksen sier at de tilbød å vise konkurrenten innmaten i projektoren for å vise at de ikke hadde kopiert noe, men at Barco avslo.

– Vi rakk ut en hånd og ville vise hva vi hadde gjort, sier han.

Barco mener spørsmålene i saken ikke kunne avgjøres ut fra å se et utstilt produkt. De hevder at «inkriminerende informasjon» kunne vært fjernet eller forsøkt fjernet.

– Det er ganske åpenbart at en slik visning ikke er avgjørende for det brede spekteret av påstander som nå er til rettslig behandling, skriver kommunikasjonsdirektør Inge Govaerts i en epost.

«Textbook bullying»

Norxe-gründeren mener at Barco med de rettslige skrittene forsøker å kjøpe seg tid for å utvikle et konkurrerende produkt.

– Vi synes det er svært trist og betenkelig at en stor aktør som Barco ikke anerkjenner og ønsker vår konkurranse velkommen, men tvert om forsøker å ta knekken på oss gjennom en uholdbar rettslig pågang, i stedet for å konkurrere mot det nye produktet vårt på en fair måte, mener han.

Eriksen mener konkurrenten driver med «textbook bullying». 

– Målet deres er å knuse oss, sier han til Teknisk Ukeblad. 

– Det er et firma på 5000 ansatte mot et firma med 15 ansatte, legger han til.

 – Har ikke solgt sjelen

For å sette søksmålet i perspektiv, mener Eriksen at vi må spole helt tilbake til midten av 1980-tallet. Da startet det som skulle bli et projektoreventyr i Fredrikstad - som flere ganger tidligere er omtalt i Teknisk Ukeblad.

En utstilling av Fredrikstads projektorhistorie som strekker seg tilbake til 1980-tallet. Foto: Roald Ramsdal

Norxe-gründeren ramser opp en lang rekke selskaper: Fra ASK, der han selv begynte å jobbe i 1986, til ASK Proxima og InFocus.

Det toppet seg da InFocus på det meste produserte 8000 projektorer i måneden i Østfoldbyen og hadde 400 ansatte, ifølge Eriksen.

I 2001 startet så Eriksen selskapet Projectiondesign (PD) sammen med blant annet den kjente industridesigneren Bård Eker.

Den belgiske elektronikkgiganten kjøpte opp PD i 2013, etter at Eker noen år tidligere hadde solgt seg ut av selskapet. Eriksen hadde en avtale om å fortsette som sjef frem til februar 2015.

– Barco hevder at vi har tatt ting fra dem, men de glemmer at vi har holdt på med projektorteknologi før 2001 og helt tilbake til 1980-tallet. Jeg har holdt på med dette i 30 år, sier Eriksen.

Ifølge Eriksen utviklet han flere projektorer gjennom tiden i ASK enn mens han ledet Projectiondesign. 

– Yrkesforbud

Nå opplever han at den tidligere arbeidsgiveren – Barco– forsøker å ilegge ham yrkesforbud.

– Vi har ikke solgt sjelen vår og kunnskapene våre til dem. Vi har solgt resultatene av kunnskapen, sier han om salget av Projection design til Barco i 2013.

Han hevder at Norxes projector er designet helt fra bunnen av, og at den kun er basert på deres egen kunnskap, åpne løsninger og avtaler med tredjeparter. Eriksen legger til at han også hadde rett til å starte konkurrerende virksomhet rett etter at han sluttet i Barco, fordi selskapet gikk bort fra en konkurranseklausul.

Gründeren er svært kritisk til Barcos metoder i saken, blant annet undersøkelsene selskapet gjorde av de tidligere ansattes epostkontoer og harddisker. Det var funn herfra som lå til grunn for at selskapet gikk til retten for å få bevissikring.

– De har gått inn i åpenbar privat kommunikasjon. De som selskap skulle ha slettet det, hevder Eriksen om Barcos metoder.

Barco avviser dette overfor Teknisk Ukeblad. Selskapet sier de ikke har gjennomgått privat kommunikasjon og påstår at de interne undersøkelsene tilfredsstiller norsk personvernlovgivning.

– Sendte komponentlister til privat epost

Barcos versjon er en helt annen. Da de kjøpte Projectiondesign sikret det Eriksen 63 millioner, ifølge selskapet.

Et sentralt premiss for kjøpet, var at Eriksen og medgründeren «ikke skulle snu seg rundt og starte opp en konkurrerende virksomhet basert på det overtatte selskapets bedriftshemmeligheter og eksisterende ansatte».

Det belgiske selskapet mener at det var det som skjedde.

De mener at det pågikk en koordinert, ulovlig prosess der nøkkelpersoner sa opp fra Barco for å begynne å jobbe for Norxe.

Selskapet mener de blant annet har skriftlige bevis fra intern kommunikasjon for at en ansatt i oppsigelsestiden sendte over komponentlister til sin private epostadresse like før han sluttet og gikk over til Norxe.

Barco fikk rettens støtte for disse påstandene. Dommeren trakk i bevissikringskjennelsen blant annet frem innholdet i en skriftlig chat om programvarekode mellom to Barco-ansatte rett før de skulle slutte: 

«Interessant og lurt å ha i bakhodet hvis en skal gjøre noe liknende en annen gang...» 

«Ikkesant Gret å bruke resten av Barco tiden på dette egentlig :-)», skal de to tidligere ansatte i Barco som nå jobber for Norxe ha skrevet.

– Beskytter investeringene

 Fra Belgia svarer Barco på påstandene til den norske projektorgründeren. De avviser at målet deres er å «knuse» den lille, norske konkurrenten.

– Barco støtter konkurranse, siden det stimulerer innovasjon og konkurransedyktig prising, og setter pris på å bli utfordret av konkurrenter. Samtidig etterstreber selskapet også for rettferdig og etisk forretningsførsel i markedet, skriver kommunikasjonsdirektør Inge Govaerts.

Hun skriver videre at Barco har en legitim interesse av å beskytte investeringene deres i forskning, utvikling og markedsføring.

Govaerts forteller at de rettslige skrittene de har startet mot Norxe er en del av selskapets beslutning om å konsekvent bevare og forsvare sine immaterielle rettigheter og å beskytte sine kunder.

Frykter for hemmeligheter

Dataene som ble tvangskopiert i fjor vår, oppbevares foreløpig hos namsmannen i Fredrikstad.

Norxe og Barco har siden i fjor kranglet om tilgangen til opplysningene. Nylig ble bevissaken anket inn for Høyesterett, som avviste saken på fredag.

Det betyr at Barco får tilgang til data som en uavhengig sakkyndig mener er relevant for saken.

Eriksen frykter at Barco vil misbruke dataene.

– De er interessert i få vår designinformasjon, hevder Eriksen.

– Ikke nok med at de skal knuse oss, men de skal ha informasjonen vår også. Det er ganske spesielt, mener han.

Barco avviser at de har satt i gang bevissikringen for å få tilgang til det norske selskapets forretningshemmeligheter.

Så hvordan går det med selskapet til Eriksen?

– Vi står på til tross for det. Vi har sterk aksept for produktet i markedet, svarer Eriksen.

Kommentarer (12)

Kommentarer (12)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå