ARBEIDSLIV

Grønn omstilling og innovasjon i revidert nasjonalbudsjett

Flere tiltak skal hjelpe gründere og småbedrifter gjennom krisen. Flere studieplasser skal også hjelpe permitterte og arbeidsløse.

Næringsminister Iselin Nybø (V)
Næringsminister Iselin Nybø (V) Eirik Helland Urke
12. mai 2020 - 18:51

Flere ansatte i flere småvirksomheter skal få mulighet til å kjøpe opsjoner uten å skatte av dem med en gang.

Hensikten er at selskapene skal kunne beholde ansatte med erfaring i økonomiske nedgangstider.

– Mange oppstartsselskaper har tapt inntekter og opplever mindre tilgang på kapital. Utvidelsen kan bidra til bedre likviditet for selskapene, når de på en enklere måte kan tildele opsjoner i tillegg til lønn, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Opsjonsskatteordningen innebærer at ansatte i oppstartsselskaper ikke må skatte av opsjonene før de aksjene man har kjøpt ved hjelp av opsjonene er solgt.

Regjeringen vil at alle ansatte i de aktuelle selskapene skal kunne benytte seg av opsjonsskatteordningen. Denne endringen alene vil doble antallet ansatte som kan bruke ordningen, som nå bare gjelder for dem som er ansatt i 2018 og senere.

Utvidelsene må godkjennes av ESA før de kan tre i kraft.

Pentagon-talsperson Patrick Ryder sier at det ikke er noen foreløpige planer om å sende ytterligere styrker til Rødehavet.
Les også

USA: Ingen planer om å sende ytterligere styrker til Rødehavet

Nysnø får en milliard til grønne investeringer 

Det statlige investeringsselskapet Nysnø styrkes med ytterligere 300 millioner i revidert nasjonalbudsjett. Det betyr at Nysnø totalt får en milliard kroner i 2020 til grønne investeringer.

–  Tiltaket gjør det mulig for flere bedrifter som jobber med klimavennlig teknologi å komme styrket ut av koronakrisen, sier Nybø.

Nysnø ble stifta i desember 2017 som Fornybar AS. Selskapet holder til i Stavanger og skal bidra til reduserte klimagassutslipp gjennom lønnsomme investeringer sammen med private investorer.

Siva får 40 millioner kroner

Siva er eid av Nærings- og fiskeridepartementet, og har eierskap i over hundre små og store innovasjonsselskaper over hele landet. Regjeringen foreslår å gi Siva 40 millioner kroner som skal gå til næringsutvikling av innovasjonsselskapene der Siva er medeier.  

– Innovasjonsselskapene bidrar til at gode idéer  blir realiserte, og til vekst og verdiskapning. Det er viktig å få hjulene raskt i gang igjen, sier Nybø.

Siva-selskapene gir råd til bedrifter og gründere, som kan få veiledning og komme i kontakt med investorer gjennom dem. Noen av disse selskapene kan få økonomiske vanskeligheter på grunn av koronasituasjonen, og målet med pengene er å opprettholde tilbudet de gir.

Tekna vil utvide studiemulighet for permitterte

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg er skuffet over at regjeringen ikke valgte å benytte muligheten til å forlenge ordningen med å kombinere dagpenger og studier.

– Det er viktig at permitterte får bedre mulighet for kompetanseheving mens de går ledige. Dagens ordning åpner opp for dette fram til september, men denne bør utvides til å gjelde ut året, dersom den skal ha noen reell effekt, sier Randeberg.

Regjeringen har sagt at de vil opprette 4000 nye studieplasser. Nesten 1500 av disse er innen teknologi og realfag.

– Det er veldig bra at antallet plasser økes, og at realfag og teknologi prioriteres. Nå er det viktig at disse plassene også følges opp med midler, slik at kvaliteten på utdanningen ikke svekkes, sier Randeberg.

Les også

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.