Grønn milliardbutikk

VERDIFULL: Opprinnelsesgarantier og kvotesystemet har økt norske kraftprodusenters inntekter med milliarder.
VERDIFULL: Opprinnelsesgarantier og kvotesystemet har økt norske kraftprodusenters inntekter med milliarder. (Bilde: Scanpix)
  • Kraft

– Norske kraftprodusenter tjener 500 millioner kroner på salg av opprinnelsesgarantier i året. Samlet sett er dette penger, sier prosjektutvikler i IT-selskapet Navita, Annette Nordskog.

Norsk strøm er ikke ren: Norsk strøm er ikke ren: Halvparten er kull- og atomkraft

– Bemerkelsesmessig

I fjor eksporterte norske kraftprodusenter 58,9 TWh opprinnelsesgarantier ut av landet. Gjennom bruk av opprinnelsesgarantier skiller man en egenskap ved kraften. Det er altså teoretisk strøm de selger til kunder i Europa, som vil sikre seg fornybar verdien.

Haldenbaserte Navita utvikler software systemer for kraft-, gass- og annen råvarehandel, og er en global aktør. Nå fokuserer selskapet på å utvikle systemer for handel med blant annet opprinnelsesgarantier:

– Markedet for opprinnelsesgarantier øker fra år til år. Det er bemerkelsesverdig. Vi jobber nå med å tilpasse våre systemer til handel med miljøgarantier. Dette er et område som vi nå fokuserer mye på, sier Nordskog.

Les også: Åtte milliarder kroner mer i statskassa

MÅ TILPASSE SEG: ¿ Norske bedrifter må ta utgangspunkt i NVEs varedeklarasjon for strøm, når de skal beregne sitt C02-regnskap. Det kommer til å ha en effekt.
MÅ TILPASSE SEG: - Norske bedrifter må ta utgangspunkt i NVEs varedeklarasjon for strøm, når de skal beregne sitt C02-regnskap. Det kommer til å ha en effekt, mener prosjektutvikler i IT-selskapet Navita, Annette Nordskog. mona sprenger

Økende interesse

Hun kan forteller at stadig flere land melder sin interesse for handel med fornybar strøm:

– Kroatia, Hellas, Polen og Tsjekkia ser nå på muligheten for å være med. Utveksling av data er viktig i denne sammenhengen. Her finnes det mange ulike mekanismer og systemer.

Strømmen blir skitnere: Selger miljøverdien to ganger

– Må tilpasse seg

Salget av opprinnelsesgarantier har gjort den norske strøm miksen langt mer skitten. Ifølge foreløpige beregninger fra et forskningsprosjekt ligger fossilandelen i dag på 33 prosent kullkraft og 19 prosent kjernekraft.

I Norge har mange strømkunder ikke har hørt om opprinnelsesgarantier, eller de bare synes det er noe tull. Situasjonen en helt annen i andre land som Tyskland, forteller Nordskog. Hun tror at norske forbrukere også må tilpasse seg denne nye virkeligheten.

– Norske bedrifter må ta utgangspunkt i NVEs varedeklarasjon for strøm, når de skal beregne sitt C02-regnskap. Det kommer til å ha en effekt.

8,5 milliarder

EUs grønne politikk har blitt milliardbutikk for norske vannkraftprodusenter. Inntektene fra salget av opprinnelsesgarnatiene kommer i tillegg til at kvotesystemet har gjort vannkraften mer verdt. Siden det er den siste og dyreste strømmen som setter prisen i det nordiske markedet, er det kullkraften som setter prisen også på den fornybare norske vannkraften.

Markedskraft har tidligere anslått overfor Teknisk Ukeblad at norske vannkraftprodusenter i snitt tjener om lag åtte milliarder kroner ekstra i året på kvotesystemet. Det betyr at disse to systemene har økt verdien av norsk vannkraft til sammen med 8,5 milliarder kroner.

Og nå kommer de grønne sertifikatene.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå