KRAFT

Grønn milliardbutikk

VERDIFULL: Opprinnelsesgarantier og kvotesystemet har økt norske kraftprodusenters inntekter med milliarder.
VERDIFULL: Opprinnelsesgarantier og kvotesystemet har økt norske kraftprodusenters inntekter med milliarder. Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
29. okt. 2010 - 15:00

– Norske kraftprodusenter tjener 500 millioner kroner på salg av opprinnelsesgarantier i året. Samlet sett er dette penger, sier prosjektutvikler i IT-selskapet Navita, Annette Nordskog.

Norsk strøm er ikke ren: Norsk strøm er ikke ren: Halvparten er kull- og atomkraft

– Bemerkelsesmessig

I fjor eksporterte norske kraftprodusenter 58,9 TWh opprinnelsesgarantier ut av landet. Gjennom bruk av opprinnelsesgarantier skiller man en egenskap ved kraften. Det er altså teoretisk strøm de selger til kunder i Europa, som vil sikre seg fornybar verdien.

Haldenbaserte Navita utvikler software systemer for kraft-, gass- og annen råvarehandel, og er en global aktør. Nå fokuserer selskapet på å utvikle systemer for handel med blant annet opprinnelsesgarantier:

– Markedet for opprinnelsesgarantier øker fra år til år. Det er bemerkelsesverdig. Vi jobber nå med å tilpasse våre systemer til handel med miljøgarantier. Dette er et område som vi nå fokuserer mye på, sier Nordskog.

Les også: Åtte milliarder kroner mer i statskassa

MÅ TILPASSE SEG: ¿ Norske bedrifter må ta utgangspunkt i NVEs varedeklarasjon for strøm, når de skal beregne sitt C02-regnskap. Det kommer til å ha en effekt.
MÅ TILPASSE SEG: - Norske bedrifter må ta utgangspunkt i NVEs varedeklarasjon for strøm, når de skal beregne sitt C02-regnskap. Det kommer til å ha en effekt, mener prosjektutvikler i IT-selskapet Navita, Annette Nordskog. mona sprenger

Økende interesse

Hun kan forteller at stadig flere land melder sin interesse for handel med fornybar strøm:

– Kroatia, Hellas, Polen og Tsjekkia ser nå på muligheten for å være med. Utveksling av data er viktig i denne sammenhengen. Her finnes det mange ulike mekanismer og systemer.

Strømmen blir skitnere: Selger miljøverdien to ganger

– Må tilpasse seg

Salget av opprinnelsesgarantier har gjort den norske strøm miksen langt mer skitten. Ifølge foreløpige beregninger fra et forskningsprosjekt ligger fossilandelen i dag på 33 prosent kullkraft og 19 prosent kjernekraft.

I Norge har mange strømkunder ikke har hørt om opprinnelsesgarantier, eller de bare synes det er noe tull. Situasjonen en helt annen i andre land som Tyskland, forteller Nordskog. Hun tror at norske forbrukere også må tilpasse seg denne nye virkeligheten.

– Norske bedrifter må ta utgangspunkt i NVEs varedeklarasjon for strøm, når de skal beregne sitt C02-regnskap. Det kommer til å ha en effekt.

8,5 milliarder

EUs grønne politikk har blitt milliardbutikk for norske vannkraftprodusenter. Inntektene fra salget av opprinnelsesgarnatiene kommer i tillegg til at kvotesystemet har gjort vannkraften mer verdt. Siden det er den siste og dyreste strømmen som setter prisen i det nordiske markedet, er det kullkraften som setter prisen også på den fornybare norske vannkraften.

Markedskraft har tidligere anslått overfor Teknisk Ukeblad at norske vannkraftprodusenter i snitt tjener om lag åtte milliarder kroner ekstra i året på kvotesystemet. Det betyr at disse to systemene har økt verdien av norsk vannkraft til sammen med 8,5 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Og nå kommer de grønne sertifikatene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.