KRAFT

Selger miljøverdien to ganger

Mona Sprenger, Kjetil Malkenes HovlandMona Sprenger, Kjetil Malkenes Hovland
28. okt. 2010 - 07:10

– I dag er miljøgevinsten med systemet minimal, sier Marius Gjerset i Zero. Han synes det hele er et litt merkelig system:

– Folk kan kjøpe et papir på at strømmen er fornybar, men det påvirker i praksis lite. Omtrent alle nederlendere tror de er miljøvennlige med fornybar energi fra Norge, og alle nordmenn tror det samme.

Bakgrunn: Norsk strøm er ikke ren: Halvparten er kull- og atomkraft

Null effekt

EU ønsket med dette direktivet å belønne produsenter av ren fornybar energi.

– EU-kommisjonen ville at opprinnelsesgarantien skulle dokumentere fornybarandelen, men ble nedstemt. Medlemslandene ønsket ikke det. Nå er dette bare en tilleggstjeneste, sier Gjerset, som er kritisk til hele systemet da det ikke utløser investeringer i ny fornybar energi.

– Så lenge dette ikke er med på å utløse ny produksjon har det null effekt i Norge. Kraftselskapene får noen millioner i ekstra inntekter, men det er ikke i nærheten nok til å starte nye prosjekter.

Strømmen den samme

– Betyr dette at norsk industri som ikke kjøper opprinnelsesgarantier har blitt skitten?

– Man selger jo ikke strømmen, men et verdipapir på at strømmen er fornybar. Da mener jeg det er noe galt med det teoretiske opprinnelsesgarantisystemet. Det er ikke slik at norsk industri bruker kullkraft av den grunn, sier Gjerset, som understreker at han mener at det burde være mulig å forbedre ordningen slik at den gir miljøeffekt.

– Men det krever en annen bruk av garantier.

INGEN GARANTI: - Det er vanskelig å formidle at vi selger den grønne strømmen vår ut når dette er på papiret og ikke reelt i kontakten, sier forskningsleder Hege Westskog i Cicero.

Ser på den som grønn

Forskningsleder Hege Westskog ved Cicero har intervjuet flere norske bedrifter om grønn strøm og opprinnelsesgarantier. Konklusjonen er klar:

– Tilbakemeldingen fra norske bedrifter er at de vurderer norsk strøm som grønn. De lurer på hva de får igjen for å kjøpe opprinnelsesgarantier, når strømmen i kontakten er den samme.

Vanskelig å forstå

Westskog tror at det er vanskelig å formidle at strømmen i Norge har blitt brunere:

– Det er vanskelig for folk å forstå at den strømmen vi har i kontakten har blitt brunere, når den er den samme. Det er vanskelig å formidle at vi selger den grønne strømmen vår ut når dette er på papiret og ikke reelt i kontakten.

– Ikke troverdig

Bedriftene som Cicero har intervjuet, reagerer på at det er ingen garantier for at pengene går til ny fornybar kraftproduksjon:

– I dag gir det i de aller fleste tilfeller kraftselskapene mer profitt. Det er ikke et troverdig tiltak. Flere store bedrifter mener at dette kan vi ikke selge til våre kunder. Det vil slå negativt ut for vår troverdighet, når det verken får konsekvenser for CO 2-regnskapet eller bidrar til mer fornybar energi, sier Westskog, som personlig mener at dette er et vanskelig produkt å selge i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.