OLJE OG GASS

Gratulerer Norge med delelinjeavtale

STABILITET: Canadas utenriksminister Lawrence Cannon ble briefet om avtalen om delelinjen i Barentshavet av Jonas Gahr Støre, og gratulerer Norge med en avtale som vil bringe stabilitet til området.
STABILITET: Canadas utenriksminister Lawrence Cannon ble briefet om avtalen om delelinjen i Barentshavet av Jonas Gahr Støre, og gratulerer Norge med en avtale som vil bringe stabilitet til området. Bilde: Reuters / Scanpix
14. sep. 2010 - 09:50

Canadas utenriksminister Lawrence Cannon gratulerer Norge med grenselinjeavtalen med russerne i Barentshavet.

– Den bringer stabilitet til området etter mange år med kontroverser, sier Cannon.

Mandag ble han brifet om avtalen i detalj da han møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Oslo. Onsdag skal Støre undertegne avtalen om delelinjen i Barentshavet under en høytidelighet i Murmansk.

Les også: Delelinjeavtalen er klar

Kan lære

Cannon sier at avtalen ikke berører Canada direkte.

– Men vi kan lære av den slik at vi kan løse noen av våre grensedisputter. Vi har som kjent en disputt med USA i Beauforthavet, og et par andre med Danmark blant annet om Hans Øy. Det Norge og Russland har vist er at to arktiske stater kan legge gammel uenighet til side og finne løsninger på vanskelige spørsmål, sier Cannon.

Hans juridiske rådgivere er i Oslo for å lære av Støres rådgivere om hvordan avtalen er blitt til.

Enige

Det er andre gang i år at de to utenriksministeriene møtes, og de synes å være enige om det meste.

– Jeg er aldri uenig med Jonas, fleipet Cannon før de to satt seg til middagsbordet i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien.

– Det er viktig at vi som arktiske naboer fokuserer på våre felles interesser i en tid med økt aktivitet i Arktis. Vi som har kyst og har ansvaret for store områder å må legge hele bredsiden til for å finne løsninger, sier Støre.

Han snakket også med sin canadiske kollega om blant annet NATO, Arktis og nordområdene.

– Vi skal også snakke om Afghanistan. Det gjør vi nok under middagen, sier Støre.

Les også: – Kompromisslinjen åpner for ressurskappløp

Oljesand

Statoils oljesandprosjekt i Canada kommer nok også opp under middagen, tror Støre. Han sier han i så fall kommer til å informere om den interessen og oppmerksomheten det er her hjemme for oljesandletingen.

– Men det tror jeg Cannon vet veldig godt. Når jeg tar dette opp, kommer det til å skje på et rent informativt plan. Det er jo ikke noe tema vi skal løse opp i. Situasjonen er den at Canada har åpnet for disse feltene, og Statoil ønskes velkommen. Canada vet at de får et selskap med høy miljøstandard, sier Støre.

Canada er med i Arktisk Råd sammen med blant andre Norge og Russland. Tirsdag skal den canadiske utenriksministeren holde et foredrag i Norsk Utenrikspolitisk Institutt – NUPI om Canadas nordområdepolitikk. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.