OFFSHORE

Grane-kontrakt til Aker Maritime

Grane-kontrakten er spesielt viktig for aktiviteten og sysselsettingen ved Aker Maritimes boremiljø i Kristiansand – og for sammenstillingsverkstedet Aker Stord.

Boremodulen med boretårn, med en totalvekt på 5500 tonn, skal leveres til Norsk Hydro 1. mai 2003.

Aker Maritime starter ingeniørarbeidet i Kristiansand straks. Om lag 100 personer fra Maritime Hydraulics og Aker Stord vil bli engasjert i denne første prosjektfasen.

Ferdig i 2002

Boremodulen skal bygges og sammenstilles av Aker Stord. Arbeidet i verkstedet starter i mai 2001 og modulen skal være mekanisk ferdigstilt 15. desember 2002. Topp bemanning vil ligge rundt 340 operatører. I tillegg kommer rundt 70 personer fra Aker Elektro på Stord, som skal ha ansvaret for de elektriske installasjonene på modulen, opplyser Aker Maritime.

Grane-feltet ligger 185 km vest for Stavanger og Norsk Hydro planlegger å starte oljeproduksjonen fra den nye plattformen i oktober 2003. Feltet skal bygges ut med en integrert bolig-, prosess- og boreplattform på stålunderstell. De samlede investeringer er anslått til om lag 15 milliarder kroner, opplyser Norsk Hydro.

Største ikke-utbygde

Grane-feltet er det hittil største ikke-utbygde oljefunnet på norsk sokkel.

Utvinningspotensialet på feltet er om lag 700 millioner fat olje, og Hydro forventer å nå maksimal produksjon på 214.000 fat per dag i 2005. Oljen skal transporteres i rør til Stureterminalen.

Kværner Oil and Gas fikk i mai kontrakten verdt om lag 3,5 milliarder kroner for bygging av produksjonsmodulen på Grane-feltet. Kontrakt for bygging av stålunderstell blir satt i løpet av kort tid.

Hydros andel i Grane er 24,4 prosent. Øvrige deltakere i feltet er Statoil med 6,4 prosent, SDØE med 43,6 prosent og ExxonMobil med 25,6 prosent.

Les mer om: