IKT

Gøy i sykesenga

Mange tilbud: Pasienter ved sykehusene i Oslo får i nærmeste fremtid spille spill og se filmer ved hjelp av en terminal som denne.
Mange tilbud: Pasienter ved sykehusene i Oslo får i nærmeste fremtid spille spill og se filmer ved hjelp av en terminal som denne. Bilde: Per Ervland
Mona StrandeMona StrandeJournalist
7. juli 2006 - 09:00

Hospital IT skal levere pasientterminaler til Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Ullevål universitetssykehus.

Pekeskjermterminalene benytter IP-teknologi. Både TV- og radiosendinger streames over internett. Vil man se en film eller høre en lydbok, er det bare å sjekke utvalget og bestille.

Sudoku og Playstation

Lyden får pasientene gjennom et hodesett, som også benyttes som telefonrør. Navigeringen gjøres ved hjelp av fingeren på skjermens softtastatur, en pekepenn, eller ved å koble til et eksternt tastatur ved hjelp av USB eller bluetooth.

For de mer kravstore brukerne, er terminalene tilrettelagt for alt fra videokonferanser til lynmeldinger (instant messaging). Spillutvalget omfatter blant annet sudoku, kabal, poker, bridge og tetris.

Har du egne favorittspill, er det ingenting i veien for å ta med din private Playstation eller X-box ved lengre sykehusopphold. Disse kan enkelt kobles til terminalene, så da skal det være liten grunn til å kjede seg i sykesengen.

Bedre informasjonsflyt

Terminalene har også løsninger for å bedre informasjonsflyten mellom sykehus, pasient og pårørende.

Ved hjelp av pekeskjermene kan pasientene få direkte og personlig informasjon fra leger og sykepleiere. Sykehusene kan også velge å legge ut informasjon om for eksempel hvem som er på jobb til ulike tidspunkt, dagens meny fra kjøkkenet eller aktivitetstilbud pasienten kan være med på.

Ved å logge inn med et personlig passord, kan pasienten i tillegg få et innblikk i sin egen journal, eller røntgenbilder og behandlingstilbud. Målet er å bedre informasjonsflyten mellom sykehus, pasient og pårørende.

Skreddersydd

Tilbudene og alternativene på hver terminal kan utvides videre etter ønske og behov ved de forskjellige sykehus og deres avdelinger.

Hospital IT har vært først i Skandinavia til å levere IP-baserte pasientterminaler. For selskapet er det et gjennombrudd å få levere til landets største sykehus, etter at løsningen er testet på Lovisenberg diakonale sykehus, Diakonhjemmet og Ringerike sykehus.

- Norge som foregangsland

- Vi må berømme de store sykehusene for å satse på dette. Norge blir dermed et foregangsland når det gjelder pasientenes mulighet for kommunikasjon, informasjon og underholdning. Ingen sykehus i de andre skandinaviske landene har noe i nærheten av dette, sier administrerende direktør Flemming Hegerstrøm i Hospital IT i en pressemelding.

Først ut til å ta i bruk terminalene er den nye kreft- og isolatavdelingen som åpner i høst.

Pasientterminaler er i bruk eller planlagt ved flere sykehus andre steder i landet, men med ulike leverandører.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.