BYGG

Gøteborg og Stockholm kniver om Nordens høyeste bygg

2. sep. 2013 - 11:10

Om kort tid lyser det svenske selskapet Sefa AB ut en arkitektkonkurranse om å tegne det selskapet karakteriserer som Sveriges og Nordens første skyskraper.

Budsjettrammene er to milliarder svenske kroner. Bygget skal bli imponerende 201 meter høyt, med 60 etasjer.

Men i Stockholm planlegger selskapet SSM å bygge en skyskraper på 225 meter og 75 etasjer. Der er arkitektene allerede ferdige og bygget skal stå klart i 2019, om det blir realisert.

Les også: Vil sette verdensrekord over Mjøsa

Internasjonal klasse

– Den første delen av Gøteborg-konkurransen blir en prekvalifisering før fem utvalgte arkitektkontorer får delta i finalen og slåss om å fremme det beste forslaget til høyhuset.

– Jeg er veldig fornøyd med at det blir en arkitektkonkurranse fordi vi da kan lokke til oss de beste arkitektene fra hele verden og tilføre Gøteborg arkitektur av internasjonal klasse, sier byarkitekt Bjørn Siesjø i en pressemedling fra Sefa AB.

Bygget i Göteborg blir en del av et større prosjekt på 32.000 kvadratmeter som til sammen skal inneholde 500 boliger over et tomteareal på 11.000 kjvadratmeter. Selve tårnet får 27.000 kvadratmeter boligareal fordelt på 60 etasjer.

Prosjektet heter Vision Älvstaden, og skyskraperen planlegges nær sjøen - på Lindholmen.

Nesten dobbelt så høyt

Til sammenligning er Oslo Plaza, som er Norges høyeste bygg, 117 meter høyt og rommer 37 etasjer.

Posthuset, tidligere kalt Postgirobygget, var 80 meter høyt da det stod ferdig i 1975. Etter renovering og påbygning i 2003 økte høyden til 112 meter og med syv nye etasjer endte det med 26 etasjer.

Dermed er det klart at svenskenes nye stolthet blir nesten dobbelt så høyt som våre to rekordbygg.

I Stockholm planlegger selskapet SSM å bygge en skyskraper på 225 meter og 75 etasjer. Byggesøknaden er nå under behandling.
Dermed er det klart at svenskenes nye stolthet blir nesten dobbelt så høyt som våre to rekordbygg.I Stockholm planlegger selskapet SSM å bygge en skyskraper på 225 meter og 75 etasjer. Byggesøknaden er nå under behandling. SSM Fastigheter/Wingårdh Arkitektkonto

Les også:

Bergen får verdens høyeste trebygg

Utsatt byggestart på verdens høyeste bygg

Her har de brukt over 20 år på 9 kilometer tunnel  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.