IT

Google vil la alle være Street View-fotografer

Kan erstatte Googles egne bilder.

Slik ser Google Street View ut utenfor TUs lokaler i Oslo.
Slik ser Google Street View ut utenfor TUs lokaler i Oslo.
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
31. mai 2018 - 11:03

TOKYO: Google annonserte i dag flere nye funksjoner for Google Street View, der du kan se 360-bilder fra gater og områder over hele verden. Hittil har Google selv hatt regien på gatefotograferingen, mens fotografer etter hvert har kunnet bidra med punktbilder fra steder og bedrifter.

Nå slipper Google publikum løs på selve gatebildene også. Hvis du som fotograf har tatt bedre eller nyere 360-bilder av et gateområde, vil det være dine bilder som vises på kartene som Street View.

Store deler av Norge er allerede dekket av Google Street View. Nå kan du lage oppdaterte bilder.
Store deler av Norge er allerede dekket av Google Street View. Nå kan du lage oppdaterte bilder.

Algoritmene styrer

– Algoritmene våre analyserer bildekvaliteten og tidspunktet de er tatt på, og vurderer på den måten om de skal erstatte våre egne bilder i et bestemt område. Det legges spesielt vekt på om bildene er nyere enn de eksisterende, forklarer Program manager Amit Moraya i Google Maps til Teknisk Ukeblad. 

Google har forhåndsgodkjent en rekke 360-kameraer for oppgaven, ved at de har tilstrekkelige tekniske spesifikasjoner. Blant disse kameraene er Ricoh Theta V, Insta360 One og Insta360 Pro. 

Google bruker også avanserte algoritmer for å gjenkjenne steder og skilt på de nye bildene, slik de allerede gjør med dagens Street View-bilder.

Støtte for video

Nå støttes også 360-video, som brukes for å hente ut bildesekvenser over et bestemt område. Dette dukker opp som en stiplete linje på kartene som man kan navigere etter.

Foreløpig støttes denne funksjonen bare av mobiltelefoner eller andre enheter med Android operativsystem. Det stilles også krav til at fotografene har en viss status som bidragsytere i systemet.

Amit Morya, program manager i Google Maps. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Amit Morya, program manager i Google Maps. Foto:  Eirik Helland Urke

Google understreker at fotografene fortsatt har rettigheter til bildene som brukes til Street View, og kan fjerne dem igjen når som helst. Fotografer får også anledning til å legge inn sitt eget navn eller logo i bunnen av bildet, når man ser rett ned. 

– Jeg tror dette er en spennende mulighet for lokale myndigheter og turistorganisasjoner, som kan sørge for oppdaterte og gode bilder av sine egne områder, sier Amit Moraya til TU.

Ved hjelp av en tidslinjefunksjon er det mulig å bla tilbake til tidligere versjoner av gatebildene i et område, både fra Google selv og andre bidragsytere.

Dette er områdene Google selv planlegger å fotografere i perioden mai-oktober 2018 i Norge:

Fylke Område
Østlandet Oslo, Østfold, Hedmark, Sarpsborg, Hamar, Lillehammer, Drammen, Sarpsborg, Fredrikstad, Skien, Porsgrunn, Kongsberg, Notodden, Sandvika, Jessheim
Aust-Agder Arendal, Grimstad
Vest-Agder Kristiansand
Rogaland Stavanger, Sola, Haugesund
Hordaland Bergen
Sogn og Fjordane Førde
Møre og Romsdal Molde, Kristiansund
Sør-Trøndelag Trondheim
Nord-Trøndelag Steinkjer
Nordland Bodø
Troms Tromsø
Svalbardøyene Svalbardøyene
 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.