T2

Google-telefonen er her

Bilde: Google
Stein Jarle Olsen
24. sep. 2008 - 10:06

Amerikanske T-mobile lanserte i går G1, den første mobilen med Googles operativsystem Android. Telefonen er produsert av HTC, som unektelig ser ut til å ha skjelt til Apples iPhone i designprosessen.

Stor skjerm

T-Mobile G1 har en 3,17-tommers trykkfølsom skjerm som kan skyves vekk for å få frem et fullt tastatur. Snur du den, skjønner akselerometeret hva du gjør, og vender skjermbildet riktig vei.Den har støtte for trådløst nett og 3G, og har Googles velkjente programmer innebygd: Maps, Gmail, Youtube, Calendar og lynmeldingsprogrammet Google Talk. Gmail har også støtte for push, som betyr at du automatisk får beskjed på telefonen når du får en ny e-post.De ulike applikasjonene kan for øvrig dras hvor du vil ha dem, slik at du har enkel tilgang til de du bruker mest.

MINITEST: Google Chrome

Rett til mobilen

Musikk kan kjøpes direkte fra Amazon, og det uten den forhatte kopisperren DRM. Telefonen takler formatene MP3, M4A, AMR, WMA, MIDI, WAV og OGG Vorbis.Google Maps har også blitt utvidet med Street View, som gjør at du kan se bilder fra ulike steder tatt på bakkenivå. I tillegg gjør akselerometeret at bildet panorerer på samme måte som du snur telefonen, slik at den omtrent fungerer slik som en kamerasøker ville gjort hvis du sto på det stedet du ser på i Street View.

Autofokus

G1 har et kamera på 3 megapiksel, som i motsetning til iPhone faktisk har autofokus. Den har dog både utskiftbart batteri og minnekortport, som mange har savnet på Apples vidunder.

Batteriet skal holde ut i opptil 5 timer tale, eventuelt 130 timer standby.

TEST: Asus Eee 901

Åpen, åpen, åpen

Konseptet med Android er at alt skal være åpent. Selv om T-Mobile har en liknende avtale med HTC som AT&T har med Apple, kan du etter 90 dager benytte hvilket som helst SIM-kort i telefonen.Android Market, Googles versjon av App Store, vil være åpent for alle programmer, og Google har ingen planer om å bedrive noen form for sensur.Og selve Android-plattformen er lett tilgjengelig og billig for mobilprodusentene, slik at det nok ikke er usannsynlig at det kommer en drøss med Android-telefoner etter hvert.

TEST: iPhone 3G

Kommer til Europa

I USA vil T-Mobile G1 koste 179 dollar, nærmere 1000 kroner, med det medfølgende abonnementet. Telefonen skal lanseres i Storbritannia i november, og på nyåret får T-Mobile-kunder i Tyskland, Østerrike, Tsjekkia og Nederland også muligheten til å kjøpe telefonen.Om den kommer til Norge, er foreløpig ikke avgjort.

Les også: Sony Ericsson mest miljøvennlig