OLJE OG GASS

– Goliat må gi arbeidsplasser i nord

FORNØYD: Låneordningen blir mottatt med lettelse blant våre medlemmer i denne industrien, sier leder av Fellesforbundet, Arve Bakke
FORNØYD: Låneordningen blir mottatt med lettelse blant våre medlemmer i denne industrien, sier leder av Fellesforbundet, Arve Bakke Bilde: Poppe, Cornelius
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
27. jan. 2009 - 12:35

– Når vi ikke får det primære vi er opptatt av, som er ilandføring, må det bli en løsning som for eksempel gir bygging av understell og slikt i nord. Det vil være helt naturlig at befolkningen i nord sier nei til fremtidig utvinning dersom de ikke ser at aktiviteten får positive ringvirkninger for landsdelen, sier Arve Bakke, leder i Fellesforbundet, til Teknisk Ukeblad.

Han mener at Goliat-utbyggingen har muligheter for å bli en god rollemodell for videre utbygging i området.

Sikre landsdelen avtaler

I et høringssvar til Enis konsekvensutredning for Goliat-feltet mener LO-forbundet at utbyggingen av Goliat bør forsterke lokal leverandørindustri og støtte opp under utviklingen som Snøhvit-utbyggingen startet i regionen.

«Vårt syn er at Eni bør foreta det konseptvalget som i størst grad gavner lokal og regional leverandørindustri og som sikrer at landsdelen får en størst mulig andel av disse avtalene», heter det i forbundets høringssvar.

Bakke mener utbyggingen må komme raskt i gang om man skal bidra til videreutvikling av nordnorsk leverandørindustri og unngå at den kompetansen som er bygd opp med Snøhvit forvitrer.

Les også: Goliat krever høyere oljepris

Goliat en prøvestein

Det alternativet Eni har konkludert med gir en utbyggingskostnad på knappe 27 milliarder kroner. Av dette går 56 prosent til norsk industri, men kun seks prosent av dette igjen vil gå til nordnorsk industri. 941 millioner kroner vil altså gå til regionalt næringsliv i utbyggingsperioden.

Samfunnspolitisk rådgiver i Fellesforbundet, Jeanette Iren Moen, påpeker at det ikke går frem av utredningen hvilke krav Eni vil stille til leverandører for å få ringvirkninger nasjonalt, regionalt og lokalt.

– Vi er opptatt av at den som vinner den leveransen på en god måte må involvere lokale leverandører. Vi innser at de ikke er så store enda, og ikke kan påta seg de største oppdragene, men det er viktig at de blir involvert og kan kvalifisere seg til fremtidig virksomhet der oppe, sier hun.

– Dette er en prøvestein på hvorvidt oljeselskapene evner å tenke og forstå at hvis det skal bli utbygging i fremtiden er de nødt til å legge vekt på og ta med i planene at aktivitet også skal skje på land i nord, legger forbundslederen til.

Flest ringvirkninger i driftsfasen

Enis informasjonssjef, Jone Stangeland, forteller at ringvirkningene vil være størst i driftsfasen.

– De store kontraktene i byggefasen vil av naturlige årsaker være vanskelig å få i nordområdene, sier han og legger til:

– Vi mener vi har levert en god og grundig konsekvensutredning. Vi er sikre på at Goliat-utbyggingen vil være positivt for kommunene og Finnmark.

Les også: Utsetter Goliat-valget

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.