ARKIVNYHETER

– Goliat gir dyr strøm

GOLIAT: Olje- og energiministeren mener strømprisen ikke går opp på grunn av Goliat. Statnett skal bygge linjer for fire milliarder kroner i Nord-Norge fram til 2017. Kraftekspert Kjell Bjørndal mener forbrukerne tar regninga.
GOLIAT: Olje- og energiministeren mener strømprisen ikke går opp på grunn av Goliat. Statnett skal bygge linjer for fire milliarder kroner i Nord-Norge fram til 2017. Kraftekspert Kjell Bjørndal mener forbrukerne tar regninga. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
17. juni 2009 - 09:54

Halve kraftbehovet på oljefeltet Goliat i Barentshavet skal komme som strøm fra land, resten fra gasskraft ombord på produksjonsenheten.

Goliat får et kraftbehov på 90-100 MW, og i 2017 skal en enda større andel av dette komme som kraft fra land. Les saken her

Det krever en kraftig oppgradering av elnettet, som vil koste flesk.

420 kV-linje fra Balsfjord til Hammerfest. Statnett vil bruke tre milliarder kroner på 370 km kraftlinjer på 420 kV mellom Balsfjord i Troms og Hammerfest i Finnmark, og har søkt NVE om konsesjon. Kraftforbruket i området kan tredobles på grunn av Goliat-utbyggingen, økt forbruk på Snøhvit og oppstart av gruvedriften i Sør-Varanger. Linjen går gjennom Balsfjord, Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Kvænangen, Alta, Kvalsund og Hammerfest kommuner og er ferdig i 2016, ifølge Statnett. En ny ledning fra Balsfjord 160 km sørover til Ofoten skal også bygges for å opprettholde forsyningssikkerheten i nord. Den koster en milliard og er ferdig 2015.
Det krever en kraftig oppgradering av elnettet, som vil koste flesk. KRAFTLINJER: Dette er Statnetts forslag til en 420 kV kraftlinje mellom Balsfjord og Hammerfest. Pris: tre milliarder kroner. Statnett

– Subsidierer Goliat

– Dette er totalt uakseptabelt. Regjeringens opplegg er bevisst uklart for å dekke over at her skal Goliat subsidieres, sier kraftekspert Kjell Bjørndal til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er tidligere direktør i Energibedriftenes Landsforening (EBL) og i Statnettkundenes Fellesorganisasjon, og har lang erfaring fra kraftbransjen.

Statnett har søkt konsesjon fra NVE om å få bygge ut en 420 kilovolt (kV) kraftlinje på 370 km på strekningen Balsfjord-Hammerfest, med pris på tre milliarder kroner. I tillegg ønsker Statnett å bygge ut en 420 kV-linje sørover fra Balsfjord til Ofoten i Narvik-området. Denne linjen skal koste en milliard kroner.

– Påvirker ikke strømprisen

Miljø- og energikomiteen har fått svar fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) om hvordan elforsyningen til Goliat-feltet vil påvirke nettleie og strømpris. Bjørndal er ikke fornøyd med svaret.

– Det er ikke grunn til å regne med særlige priseffekter verken nasjonalt eller regionalt av en slik begrenset økning i etterspørselen, svarer olje- og energiministeren.

– Dette er et ikke-svar, sier Bjørndal ifølge ANB. Torsdag sier Stortinget ja til Goliat-planene.

Kan kreve anleggsbidrag

Ifølge olje- og energiministerens brev kan Statnett kreve anleggsbidrag fra Goliat for deler av investeringen i Nord-Norge, men det står ikke at Statnett vil kreve dette. I brevet heter det at «resten må brukere i hele landet være med å betale på samme måte som for all annen nettutbygging i sentralnettet».

Olje- og energiministeren fremhever at Statnetts investeringer mellom Ofoten og Hammerfest øker forsyningssikkerheten og legger til rette for ny produksjon av kraft i Finnmark.

– Det blir minimale lokale tariffvirkninger som følge av utbyggingen, hevder ministeren ifølge ANB.

– Symbolsk bidrag

Men Kjell Bjørndal er ikke fornøyd med svaret.

– Jeg tror anleggsbidraget som kreves ved Goliat vil bli et mer symbolsk enn reelt bidrag. Det er uklart hvor mye av den nye linjen til Hammerfest som konkret skyldes Goliat. Jeg mener det er grunn til å tro at mesteparten skyldes Goliat. Dermed blir det galt å velte utgiftene over på vanlige strømkunder ellers i landet, sier Bjørndal.

Torsdag skal Stortinget si ja til Goliat-feltet. Les regjeringens proposisjon her

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.