T2

God på kant-LED

TEST: Sony KDL 55HX755.

Sony KDL 55HX755 er en god TV, men storebror HX855 koster ikke mye mer.
Sony KDL 55HX755 er en god TV, men storebror HX855 koster ikke mye mer. Bilde: Sony
12. jan. 2013 - 09:54

Sony KDL 55HX755

Pluss:

  • Jevnt baklys
  • Gode farger fra fabrikk

Minus:

  • Bedre kalibreringsmuligheter
  • For lik pris mot den ”langt” bedre HX855
  • Litt magentastikk

 

Pris: 14.995,-

Importør: Sony Norge AS

Karakter: 4/6

Watt mener: Storebror HX855 fremstår som et bedre kjøp

Denne testen er en del av vår store Store bilder til en billig penge .

Tidligere i år så vi på 46-tommeren av denne modellen, og før det hadde vi HX855 inne. Vi ble den gang overrasket over hvor liten prisforskjell det var på de to modellene i den samme størrelsen.

Det samme ser vi denne gangen, om vi for eksempel sjekker på Elkjøp. Der er det kun 500 kroner som skiller de to modellene. På prisjakt.no fant vi HX755 et par tusen kroner billigere.

Det viser igjen hvor viktig det er å følge med på priser når man skal ut å handle seg en ny flatskjerm. Vi ser uansett en liten trend på at konkurransen er litt høyere på HX855, og at den derfor kan fremstå som et bedre kjøp, spesielt på den lokale Elkjøp-butikken.

Design

HX755 har et litt annet formspråk enn HX855. Det mest åpenbare er rammen rundt panelet. HX755 har en fysisk ramme mens HX855 har heldekkende glass.

Foten er også en klar forskjell. På HX755 har Sony hentet frem en metallrørfot som er ganske minimalistisk sammenlignet med den store foten med innebygde høyttalere som vi så på HX855.

HX755 kan i likhet med 855 lutes litt bakover. Dette justeres med hvor på foten man skrur inn skuene på innfestningen til TV-en. På et litt lavt bord er det unektelig litt kult med en flatskjerm som lener seg litt bakover.

TEST: TV-er mellom 40 og 42 tommer

Tilkoblinger og kalibrering

En annen litt vesentlig forskjell på disse to modellene er bildemotoren. HX855 kommer med X-reality pro og Motionflow XR800, mens det på HX755 er X-reality og Motionflow XR400. Begge modellene kommer med innebygget trådløst internett og mediaplattformen til Sony. Den har i år også fått støtte for Sony sin egen musikktjeneste, Music Unlimited.

Modellen kommer med fire HDMI-kontakter som standard. På TV-tuneren er Sony forspent med både DVB-T, DVB-C og DVB-S slik at alle som benytter satellitt kan koble antennen rett i TV-en.

Kalibreringsmessig stiller Sony svakere enn konkurrentene. Dette er for så vidt ikke noe nytt. Det man ikke får på Sony er en CMS-funksjon for å kunne kalibrere fargene helt korrekt.

Heldigvis er Sony flinke til å sende ut sine flatskjermer med farger som ligger tett på normen, men det føles likevel litt dumt å ikke implementere dette for entusiastene.

TEST: Billige projektorer til hjemmekino

Jevn belysning

På 46-tommeren vi hadde inne av denne modellen, gjorde vi et lite poeng av at baklyset virket litt mer ujevnt enn det vi så på HX855. På den modellen vi har inne denne gangen er baklyset jevnt, så dette er noe som vil variere fra tv til tv.

Er baklyset ujevnt over det akseptable, er dette en helt grei grunn til å bytte inn en TV.

Sony tegner opp meget detaljerte og naturlige bilder som kanskje minner mer om bildene fra en plasma enn det vi erfaringsmessig kjenner fra LED-LCD-modeller. Det kan nok komme av at Sony aldri har prøvd å hamre ut alt for mye lys.

Blir lysstyrken for sterk vil dette også påvirke jevnheten, så dette er nok et valg Sony gjør med overlegg, for å minimalisere bakdelen med kant-LED.

Sony presenterer også bilder med en naturlig fargesammensetning. Det er verken for mye eller for lite. Hvitbalansen heller dog litt mot magenta, slik at en runde med kalibrering er anbefalt for å luke dette bort.

På 3D er det ikke mye crosstalk å se, og det er åpenbart at også de som sverger til LCD-paneler har kommet et godt stykke videre siden introduksjonen av 3D på konsumentmarkedet.

Konklusjon

55-tommeren av HX755 er en meget oppegående TV som har mange av de gode kvalitetene vi kjenner med Sony.

Det er dog verd å merke seg den lille prisforskjellen opp til 855, som er en penere og hakket vassere modell.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Skal du ha ny TV i høst?

Hjemmekino til folket

De beste TV-kjøpene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.