Glasopor pålegges å rydde opp etter storflommen i fjor høst

15.000 kubikkmeter kan være på avveie langs Ottavassdraget.

Glasopor i Grov i Lom.
Glasopor i Grov i Lom. Foto: Stein Egil Granli/Fylkesmannen i Innlandet)
27. feb. 2019 - 08:00

25 000 m3 glasopor kom på avveie under flommen i Skjåk 14. oktober 2018. Trolig ligger fortsatt minst 15 000 mglasopor fortsatt i naturen.

Fylkesmannen i Innlandet vil sikre at det blir ryddet opp langs vassdraget, og pålegger  Skjåkbedriften Glasopor AS å gjennomføre opprydding.

Fylkesmannen vil sørge for at glasopor langs Ottavassdraget blir fjernet så langt det lar seg gjøre, og har sikret seg økonomisk for å få til det. Det blir etablerert en beredskap i regi av Fylkesmannen for å sikre gjennomføring dersom bedriften unnlater å følge pålegget om opprydding. Opprydding i regi av Fylkesmannen vil i så fall bli gjennomført for bedriftens regning, opplyser Fylkesmannen i Innlandet på sine nettsider.

Fram til nå er lite glasopor ryddet i de mest sårbare naturområdene. Mye av den gjenværende glasoporen befinner seg i områder som vil bli oversvømt ved en normalflom, og det er betydelig fare for videre spredning dersom det ikke blir foretatt omfattende opprydding våren 2019. Effektiv rydding kan ikke skje før snøen er gått, men det er kun kort tid til rådighet før økt vannføring vil sette stopp for opprydding.

Fylkesmannen har også pålagt Glasopor å utarbeide en plan for opprydding i de berørte områdene. Planen skal synliggjøre nødvendige tiltak og innsats i form av maskinelt utstyr og mannskaper, som må settes inn for å sikre en forsvarlig rydding før vårflommen, heter det hos Fylkesmannen.

Frist for å levere plan for opprydding er onsdag 7. mars 2019.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.