KARRIERE

Gjøvik-forskere er mest effektive

Dag Yngve Dahle
16. mai 2011 - 09:23
Vis mer

Høgskolen i Narvik har Norges mest produktive forskere, viste en lekkasje fra Fagerberg-utvalgets arbeid tidligere i år.

Nå foreligger utvalgets rapport, og den har tall for ulike fagområder. Tallene for teknologiske fag viser et noe annet bilde enn tallene for alle fag samlet.

– En karikatur

Mye ved Mjøsa

Da topper ikke lenger Høgskolen i Narvik lista. I stedet er det Høgskolen i Gjøvik som troner på topp. Denne høgskolen har flest publiseringspoeng i forhold til hvor mye penger som brukes på forskning.

Jørn Wroldsen, rektor ved Høgskolen i Gjøvik.
Jørn Wroldsen. HiG
2,4 vitenskapelige artikler per andel FoU er fasiten for Høgskolen i Gjøvik.

– Dette er et resultat av et langsiktig arbeid med å bygge opp sterke forskningsmiljøer. Vi har hatt fokus på noen få områder i mange år. Våre sterkeste områder er IKT, spesielt forskningsmiljøet rundt vårt PhD-studium i informasjonssikkerhet, sier Jørn Wroldsen, rektor ved Høgskolen i Gjøvik.

– Mistillit til forskere

Intensivt

Dekan Morten Irgens følger opp.

– Ja, vi har etablert en av de største akademiske forskningsgruppene innen informasjonssikkerhet i Europa, nemlig Norwegian Information Security Laboratory (Nislab). Miljøet driver en sterkt internasjonal forskningsaktivitet, sier Irgens.

Han sier at høgskolen har en substansiell FoU-portefølje.

– Det gode resultatet her skyldes altså ikke at nevneren i brøken er liten. De siste årene har vi også hatt høye RBO-tildelinger per fagansatt, som er en resultatbasert ekstrafinansiering over statsbudsjettet. Vi kan si at Kunnskapsdepartementet i flere år har ansett Høgskolen i Gjøvik til å være blant de mest forskningsintensive i Norge og den mest forskningsintensive høgskolen, sier Irgens.

Universitetet i Stavanger er det eneste lærestedet som er i nærheten av Høgskolen i Gjøviks resultater. Der viser statistikkene 2,1 vitenskapelige artikler per andel FoU. Deretter følger Høgskolen i Oslo med 1,3 artikler per FoU-andel.

Fra presentasjon av Fagerberg-utvalgets rapport. Her utvalgsleder Jan Fagerberg og statsråd Tora Aasland.
NYTT: Statsråd Tora Aasland var tilfreds med å få evalueringen av norsk forskning fra utvalgsleder Jan Fagerberg. Dag Yngve Dahle

Tiltak

De tradisjonelle universitetene plasserer seg midt på treet. NTNU kan skilte med moderate 1,1 artikler per andel, mens Universitetet i Oslo har 0,8 artikler med andel. Dette er samme resultat som Høgskolen i Narvik oppnår.

– Narvik ender omtrent midt på treet på publikasjonspoeng i teknologifag, men gjør det dårligere på siteringer. Når Narvik kom godt ut på den foreløpige oversikten vi lagde tidligere i år, skyldtes det at de har mange publikasjoner innen realfag - som er en liten andel av deres FoU. Narviks gode resultater er ikke tilfeldige. De har iverksatt flere tiltak for å mer ut av forskningen med de ressursene de har, sier utvalgsleder Jan Fagerberg til Teknisk Ukeblad.

UMB og Universitetet i Tromsø gjør det dårligere enn dem. Aller skralest står det til ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og Høgskolen i Ålesund, som ifølge statistikkene har 0,2 artikler per FoU-andel.

Forskere må tåle å bli målt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.