T2

Gjør telyset til flomlys

Se hvordan Seebeck-effekten kan forsterke lyset fra et telys 18 ganger.

18. apr. 2013 - 19:15

Video: Se hvordan et lite telys kan lyse opp i mørket utenfor en hytte.

Denne lampen er ikke som andre. Du setter et vanlig telys inn i den og tenner på. Så langt er alt ved det normale, men det varer ikke lenge.

Etter en kort stund begynner det å lyse ned fra lokket. Et sterkt lys flommer ut fra åtte lysdioder. Helt uten batterier.

Faktisk lyser det 18 ganger kraftigere fra lysdiodene enn fra telyset. Hvordan?

Seebeck-effekten

Lampen utnytter et fysisk fenomen ikke mange kjenner til; den termoelektriske effekten, eller Seebeck-effekten som den også kalles etter oppdageren som definerte fenomenet for snart to hundre år siden.

Den elektriske strømmen som driver lampen kommer fra varmen som telyset produserer og som varmer opp den ene siden av dopede halvledere.

Den andre siden av halvlederne er den kalde siden, og så lenge det er et temperaturdifferensial så lages det strøm. Jo større temperaturforskjell, desto mer strøm.

Typisk strømproduksjon i kretsen er 0,4 watt. Det hadde ikke blitt mye fart i en glødelampe med det, men lysdiodene lyser som bare det.

Det maksimale utbytte fra lampen er rundt 75 lumen.

Les også: Her er verdens mest lyssterke diode

Supertelys: JOI-lampen bruker varmen i et vanlig telys til å  lage strøm som driver lysdioder. De lyser 18 ganger mer enn telyset.
Supertelys: JOI-lampen bruker varmen i et vanlig telys til å lage strøm som driver lysdioder. De lyser 18 ganger mer enn telyset.

Beredskapslys

Lampen, som har fått navnet JOI, bruker såkalte firetimers telys og lyser like lenge på en «ladning». Slike lys koster et par tiere i antall på 100 og gjør at lyset er både billigere og enklere enn med batterier.

Så hvem trenger en slik lampe? Ifølge importøren Ecofan alle som vil ha utelys der det ikke er strøm, hytter og campingvogner uten strøm eller de som vil ha en lyskilde i beredskap uten å være avhengig av batterier som virker. Sjekk: www.ecofan.no

1290 kroner koster det å superforsterke telyset.

Kandisk

JOI produseres i Canada. De har spesialisert seg på gode gamle Seebeck og lager allerede den varmedifferensialdrevne viften Ecofan.

Her er det varmen i peishylla som er energikilden og så lager vifta sin egen kalde side ved å blåse luft gjennom kjøleribber.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Her er ideen å bruke vifta til å spre peisvarmen rundt om i rommet. Erfaringen viser at det øker komforten fra peisen og senker vedforbruket med 14 prosent.

Telysdrevet kontorlys: JOI-lampen har "Lyshatten" med alle LED-lampene montert på teleskoparmer og kan burkes som lyskaster elelr arbeidslys.
Telysdrevet kontorlys: JOI-lampen har Odd R. Valmot
Les også:

Overfører 3 Gbps fra taklampa  

Vil navigere med LED-lys

Sparte 20 prosent strøm med lavere spenning  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.