OLJE OG GASS

Gjør seg klar for Yme-utslep

Boligriggen Rowan Stavanger er på plass på Yme-feltet, og Talisman står nå klar til å taue ut plattformdekket.

Yme-dekket er slept til Åmøyfjorden, hvor det nå ventes på værvindu for utslep.
Yme-dekket er slept til Åmøyfjorden, hvor det nå ventes på værvindu for utslep. Bilde: Lars Aabø/Bergen group
Maiken Ree
20. juni 2011 - 13:07

I løpet av helgen ble boligriggen Rowan Stavanger tauet ut til Yme-feltet. Etter en rekke tilsyn med Petroleumstilsynet (Ptil) ble det avdekket flere mangler og avvik fra regelverket på riggen. Men nå er alle krav på plass, og riggen står klar til å ta i mot arbeiderne som skal jobbe på Yme-feltet.

Det gjenstår å få på plass selve plattformdekket, som har vært årsak til mye hodebry for partnerne i Yme-prosjektet. Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, er prosjektet kraftig forsinket og har hatt store kostnadsoverskridelser.

Les også: Skandaleplattformen

Klar for plattformslep

Ifølge informasjonsdirektør i Talisman Energy ble Yme-dekket flyttet fra Rosenberg-verftet i Stavanger til Åmøyfjorden i går.

– Så snart værmeldingen er bra, slepes plattformdekket til feltet, sier Middelthon.

Les også: Når billigsalg blir dyrt

Tre måneders testing

For å kunne slepe ut plattformen til feltet trengs et værvindu på fire døgn, hvor bølgehøyden ikke er høyere enn to meter i gjennomsnitt.

Når plattformen er ankommet feltet skal den testes og verifiseres i tre måneder før produksjonen kan starte.

Les også: – Alvorlige kostnadsoverskridelser på Yme

12 års produksjon

Yme-dekket er eid av selskapet Single Buoy Moorings (SBM), som leier riggen til Talisman. Talisman er operatør på Yme-feltet med 70 prosent andel, mens Lotos Exploration and Production har 20 prosent andel og Wintershall har 10 prosent.

Talisman håper å produsere 68 millioner fat olje fra Yme over en tidsperiode på 12 år. Høyeste daglige produksjon er beregnet til 62.000 fat.

Les også: – Svært alvorlig

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.