ARBEIDSLIV

Gjør livet morsommere

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
23. des. 2004 - 08:00

Viggo (på fransk Gaston Lagaffe) sover mer enn han jobber. Han bruker all sin våkne tid på å lage nye geniale oppfinnelser for å gjøre livet lettere og morsommere.

Det er alt fra små og store roboter, til kjøretøyer som kan frakte ham rundt i redaksjonen. Det ender selvsagt alltid galt og går utover sjefer og kolleger.

Den seige kampen med parkometre og parkometervakter utløser mye kreativitet hos Viggo som lager en robotsag som skjærer parkometrene ned til stoffer som gjør dem myke og ubrukelige.Viggo er bare en av mange figurer signert den belgiske tegneren André Franquin (1924-1997).

Sprint (Spirou), Kvikk (Fantasio) og Spiralis (Marsupilami) er alle kjente tegneserier som har vært enormt populære i Belgia og Frankrike, og i Norge på 80-tallet.

I alle seriene har Franquin latt seg inspirere av nyheter om teknologi og naturvitenskap. Det populærvitenskapelige magasinet Science et Vie viser i desemberutgaven hvordan forsider og artikler fra 50- og 60-tallet ble direkte tatt i bruk i Franquins tegneserier.

På alvor

Det var en av grunnene til at et av Europas flotteste vitensentre, Cité des sciences et de l'industrie i Paris, har laget en større utstilling om den belgiske tegneren og hans mange oppfinnelser i tegneseriene sine.

At et vitensenter lager en slik utstilling begrunner arrangøren med at Franquin var preget av sin tid og var svært interessert i vitenskap og teknologi. Han skapte et galleri av helter med eventyr og bekymringer som fortsatt er like aktuelle.

Franquin, som var en utrolig dyktig tegner, regnes som nummer to i europeisk tegneseriekunst etter Hergé (Tintin).

Han står bak flere kjente tegneserier, men ifølge intervjuer med ham, var Viggo favoritten. Flere av tegneseriene har utspring i redaksjonen i Spirou-forlaget.

Uklar arbeidsinstruks

Viggo dukket en dag opp i redaksjonen, men det er hele tiden uklart hva han egentlig gjør, bortsett fra å hente posten. Han er den uryddige og kreative. Sjefene og kollegene er karikaturer av mennesker vi alle kjenner igjen.

Utstillingen på Cité des science et de l'industrie varer til 15. august 2005, så om du er i Paris og tar deg tid til å besøke Cité des Sciences et de l'industrie, bør du få med Franquins mange påfunn.

Utstillingen er på tre språk - fransk, engelsk, spansk. Informasjonssidene på nettet er bare på fransk.

Lenker:

Le Monde de Franquiin octobre 2004/ août 2005: http://www.cite-sciences.fr/francais/ala_cite/expo/tempo/franquin/Kort biografi om André Franquin (norsk):

http://www.tegneserier.no/default.asp?lib=personer&ID=521

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.