INDUSTRI

– Gjør fregattene mer effektive

KIKKERT: Fregattene har avanserte navigasjonssystemer, men kikkertene blir fortsatt flittig brukt av kapteinløytnant Stig Sigdestad og resten av mannskapet.
KIKKERT: Fregattene har avanserte navigasjonssystemer, men kikkertene blir fortsatt flittig brukt av kapteinløytnant Stig Sigdestad og resten av mannskapet. Bilde: Trond Gram

Ny teknologi gjør fregattene bedre og mer effektive enn den gamle Oslo-klassen.

Link 16, som er Forsvarets nettverksbaserte kommunikasjonssystem for utveksling av taktisk sanntidsinformasjon er installert, sammen med splitter ny satellittkommunikasjon.

Det skal utruste fartøyene for nettverksbasert forsvar, og kommunikasjon mellom ulike enheter gjør at fregattene har bedre oversikt enn tidligere.

Les også: Stø kurs mot halvert flåte

– Utfører oppdraget bedre

– Tanken er at nettverksbasert forsvar gjør fregattene enda mer effektive. De klarer å utføre sine oppdrag bedre når de kan utnytte informasjon fra andre enheter, og tilby informasjon til andre enheter for å bygge et bilde, sier FFI-forsker Arne Cato Jensen.

Det betyr at fregattene må kunne snakke med P3 Orion overvåkningsfly, NATOs overvåkningsfly AWACs og NASAMS luftvernbatteriene på land.Nyttig i overvåkningen

– Det som er viktig å få frem er at fregattene også kan bidra mot andre enheter. Norge har kontroll og varslingssystemer for luftvern. Fregatten blir en meget nyttig bidragsyter i denne overvåkningen, sier hans kollega Ole- Eik Hedenstad.

Han forklarer at fregatten i seg selv danner sitt eget luft-, overflate- og undervannsbilde lokalt.

På styrkenivå dannes det et taktisk bilde, som dekker et mye større område enn det lokale bildet.

Dette sendes så tilbake til fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå, som danner et helhetlig operativt bilde som igjen fores tilbake til enhetene.

Les også: 18 til 25 knop på 45 sekunder

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.