OLJE OG GASS

Gjøa-slepet har startet

ENDELIG: - Det er utrolig godt å endelig sende plattformen ut til feltet. Det ligger mange millioner arbeidstimer bak dette, sier Statoils utbyggingsdirektør for Gjøa-feltet, Kjetel Digre.
ENDELIG: - Det er utrolig godt å endelig sende plattformen ut til feltet. Det ligger mange millioner arbeidstimer bak dette, sier Statoils utbyggingsdirektør for Gjøa-feltet, Kjetel Digre. Bilde: Statoil
Mona StrandeMona StrandeJournalist
13. juni 2010 - 21:17

Slepet fra Aker Solutions' verft på Stord og ut til feltet vest for Florø startet søndag formiddag, og er ventet å ta halvannen dag.

Mer om Gjøa: Grønne Gjøa klar for havet

Forsinket

Gjøa er den første flytende plattformen som Statoil forsyner med kraft fra land gjennom en 90 kilometer lang kabel. Foreløpig betyr dette lite for de samlede utslipp ettersom strømmen kommer fra gasskraftverket på Mongstad, men uten strøm fra land ville utslippene økt med 250.000 tonn CO2 på årsbasis.

Gjøa skulle opprinnelig slepes på plass i begynnelsen av mai, men skroget ble ikke godkjent av Veritas før det ble gjort en del tilpasninger. Det var i romjulen skroget til Gjøaplattformen ble koblet til dekket i fjorden utenfor Stord. Den gang deltok rundt 2.000 mann i arbeidet for å koble sammen de produserte enhetene med en presisjon på et par millimeter.

Les også: Akers plattform er for ustabil

FOTO: Statoil Statoil

Felttester

Når slepet er ferdig starter arbeidet med å koble plattformen til undervannsinstallasjonene og rørledningene som allerede er gjort klare.

Så følger det siste testarbeidet og ferdigstillingen som bare kan gjøres ute på feltet, før testproduksjon av olje og gass kan starte.

Det er ventet at feltet kommer i ordninær produksjon i fjerde kvartal 2010.

Statoil er operatør for utbyggingen av Gjøa, men i starten skal plattformen driftes av GDF Suez E&P Norge AS. Reservene i feltene Gjøa skal tømme tilsvarer 82 millioner fat olje og kondensat og 40 milliarder kubikkmeter gass.

FOTO: Statoil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.