KARRIERE

Giske tar PISA-æren

UTFALL: Jeg vil ha æren, sier Trond Giske.
UTFALL: Jeg vil ha æren, sier Trond Giske. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
17. des. 2010 - 10:39

PISA-resultatene, som ble offentliggjort nylig, viser Elevene ble flinkere . Framgangen siden 2006 er størst innen lesning, men PISA-undersøkelsen viser bedring også innen matematikk og naturfag.

Harde ord

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (Sv) er strålende fornøyd med utviklingen og har ikke nølt med å ta æren for resultatene.

– Dette er et resultat av vår satsing på fellesskolen. Sverige, som har satset på privatisering av skoler, gjør det dårligere enn sist. Vi har snudd nedgangen. PISA-resultatene har i årevis blitt misbrukt, men nå er det slutt på svartmalingen, sa statsråden da resultatene ble presentert.

Tidligere utdanningsminister Kristin Clemet (H) mener Halvorsen er frekk som skryter på denne måten.

På sin blogg hos Civita kaller hun SV "Norges frekkeste eller mest glemsomme parti", og påpeker at det var hun som innførte nasjonale prøver og reformen Kunnskapsløftet.

Elevene ble flinkere

Komisk

Trond Giske, som var kirke-, utdannings- og forskningsminister fra 2000 til 2001, er av en annen formening. På LO-/NHO-konferansen nylig kom han med følgende melding:

– Jeg registrerer at Kristin og Kristin krangler om hvem som skal hylles for framgangen i PISA-undersøkelsen. Det er jo litt komisk, siden det var jeg som var var statsråd da PISA-undersøkelsen ble gjennomført for første gang på begynnelsen av tiåret, sier Giske.

Han sier dette med glimt i øyet.

– Men det er litt alvor i det også, siden man må se disse resultatene over tid. At norske elever gjør det godt, særlig i realfag, er svært viktig for norsk næringsliv, sier Giske på næringsministervis.

Superelevene ble færre