ENERGI

Gir innbyggerne gratis smarthus-utstyr i stedet for å bygge ny trafo

Nettselskapet tror de kan spare både tid og penger sammenlignet med å bygge ny trafo og mer nett.

Arve Nesmark og naboene får tilbud om gratis smarthusutstyr, mot at nettselskapet får lov til å koble ut enkelte varmekilder i perioder. Kunden skal ikke merke noe.
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Porsgrunn: – Jeg har ikke merket noen ting, jeg. Vi har varmtvann når vi står opp om morgenen og vet ikke om varmtvannstanken har vært kobla ut i løpet av natta, sier Arve Nesmark. 

Han bor i et bygg med åtte leiligheter sentralt i Porsgrunn. I sommer fikk han installert smarthus-utstyr som styrer varmtvannstanken og gulvvarmen i leiligheten. Det betalte han ingenting for. Tvert imot, det lokale nettselskapet Lede betalte ham penger for å ta imot utstyret.

Årsaken er transformatorstasjonen i enden av gata. Den har hundre tilknyttende boliger, mot normalt 40-50 i Ledes område. I vinter kan den komme til å nå toppbelastning, avhengig av hvor kald vinteren blir og hvor mange elbilladere som kommer i området.

Vanlig problem

Å bytte ut trafoen koster anslagsvis 500.000 kroner.

– Det tar også lang tid å etablere en ny trafo, kanskje 3-4 år. For å møte ny effektøkning har vi egentlig ikke tid til det, så det er en stor fordel om samfunnet kan utnytte den kapasiteten som allerede finnes, sier Ivan Schytte, fagsjef for måling og tilknytning i nettselskapet Lede.  

Det er der smarthus-utstyret kommer inn i bildet. Hvis man klarer å spre strømforbruket bedre utover døgnet, kan man unngå de høyeste toppene. Da kan Lede utsette, og kanskje unngå, å måtte bygge ny trafo og nytt nett. 

Trafostasjonen i Porsgrunn er ikke et enkeltstående tilfelle. Den er plukket ut nettopp fordi den er typisk.

– Problemet er det samme som i alle boligområder: Veldig stor økning i uttak av strøm. Hver husstand bruker mer strøm til oppvarming og elbil-lading, og det skjer fortetting, modernisering og det bygges flere leilighetsbygg, sier Schytte.

Å bytte ut en trafo koster 500.000 kroner og kan ta 3-4 år. - Det har vi egentlig ikke tid til, sier fagsjef Ivan Schytte i nettselskapet Lede. Foto: Eirik Helland Urke

– Mer strømbevisst med ny app

Utstyret er levert av den norske bedriften Futurehome og kan styre varmtvann, gulvvarme, panelovner, varmepumper, hvitevarer og elbilladere på signal fra nettselskapet. Nesmark har ingen betenkeligheter ved å la Lede ta over styringen av hjemmet hans:

– Jeg synes det er positivt, da trenger ikke jeg å tenke på det. Og jeg har jo muligheten til å overstyre fra en app på telefonen, sier Nesmark. 

Han er tidligere ventilmekaniker i Hydro Porsgrunn. Nå er han pensjonist og tilbringer hele sommerhalvåret på hytta.

– I sommer satt jeg der på hytta og styrte systemet derfra. Man blir veldig oppmerksom på strømforbruket når man har en slik app. Trenger det apparatet virkelig å stå på? Vi som er pensjonister kan jo vaske klær og kopper på andre tider enn vanlig. Jeg er sikker på at jeg har blitt flinkere til å spare strøm, sier Nesmark.

Les også

Vil ofte samsvare med strømprisen

For en måneds tid siden fikk de lagt opp elbillading i fellesgarasjene. Det vil være et naturlig neste steg for smarthusutstyret.

Selv om utstyret er satt inn for å hjelpe nettselskapet, håper Nesmark at det også kan hjelpe ham å redusere strømregninga. 

– Utstyret ser på nettkapasiteten, men det henger ofte sammen. Når det er stort press på nettet, er det også ofte høye priser, sier Schytte.

Etter nyttår kommer også effekttariffene, som gjør at nettleia blir høyere hvis man bruker mye strøm samtidig.

– Da bør kunden få vite hvordan han ligger an, og man bør kunne sette en begrensning, sier Fridtjof Okkenhaug i Futurehome.

Kan flåtestyre nabolag

Totalt 80 boliger i Porsgrunn har fått smarthusutstyr fra Lede, hvorav 35 tilhører nettstasjonen i gata til familien Nesmark. Ivan Schytte håper å komme opp i totalt 150 installasjoner, og helst over 50 på den aktuelle nettstasjonen.

Lede anslår at smarthusutstyret koster 10-15.000 per husstand; altså langt mindre enn en trafostasjon. I tillegg får nettselskapet mye forbruksdata. Selskapet Enfo samler dataene og lar Lede gruppere laster basert på nettstasjon, og flåtestyre dem basert på forbruk.

Schytte har forståelse for at ny teknologi appellerer mer til noen enn andre. Også Nesmark var litt skeptisk i starten og ventet en stund med å si ja. Etter å ha snakka med en nabo som deltok i prosjektet, kastet han seg på: 

– Jeg tenkte at jeg gjør det, jeg òg. For hvis Lede må grave opp gata her og bygge ny trafo, så får vi forbrukerne regninga til slutt. Og hvis jeg har ledig kapasitet, så kan noen andre bruke det, sier Nesmark. 

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.