KARRIERE

Gikk på heroin i Nordsjøen

Dag Yngve Dahle
13. feb. 2008 - 09:03

Bergen: Mads brukte fantasien for å smugle inn heroin.

- Jeg brukte flere metoder for å smugle med meg heroin ut på sokkelen. Jeg gjemte det i tannkremtuber, hårvoks, shampooflasker og i kaffe, fortalte Mads til musestille deltakere på konferansen ”Skjulte trusler i arbeidslivet” i Bergen.

Ingen ble tatt

Han gikk på heroin fra 1998 til 2003. I denne perioden år jobbet han som operatør og stillasbygger både på norsk og engelsk sektor.

- Det var overraskende enkelt å få med seg stoffet da jeg dro på jobb. Jeg ble aldri tatt i sikkerhetskontrollen, og jeg vet heller ikke om andre som ble tatt, sier han.

Mads ser ut som en ressurssterk siddis i sin beste alder. Han har nå vært stoffri i fem år, men vil ikke oppgi etternavnet sitt. Han vil heller ikke bli fotografert.

Sprøyter før frokost

Å høre hans historie gjør inntrykk på tilhørerne. Stillheten er total i kongressenteret i Grieghallen.

- Allerede i tenårene drakk jeg mye og ofte. Da kom hasj inn i bildet, deretter piller, amfetamin og til slutt heroin. Da jeg jobbet i Nordsjøen var jeg fullstendig fysisk og mentalt avhengig av heroin. Jeg pleide å ruse meg på lugaren. Der satte jeg morgendosen, og fikk ”friskmeldingen” min før jeg gikk på jobb. Ofte satte jeg en ekstra dose til lunsj, og håpet for Guds skyld at det ikke ble overtidsjobbing, sier han.

Han fikk hjelp til å komme på fote gjennom Det nytter-nettverket, hvis mål er å få yrkesaktive rusmisbrukere vekk fra avhengigheten.

- I dag er jeg fullstendig rusfri. Jeg drikker heller ikke alkohol. For jeg er alkoholiker, sier Mads.

Et rusmiljø

Å bygge stillaser i heroinrus setter folks liv og helse i fare.

- Det er livsfarlig. Det er klart at jeg var i mange hårreisende situasjoner. Jeg vet ikke grunnen til at jeg fortsatt er i live. Og jeg er glad jeg ikke har drept noen, sier Mads.

Ruskonferansen i Bergen satte fokus på at rusproblemer ofte er et fordelt fenomen i arbeidslivet. Mads forteller at mange andre ruset seg.

- Jeg ble kjent med vel 20 aktive rusmisbrukere i Nordsjøen. Noen drakk tett og spiste piller, mens andre ruset seg kraftig på narkotika. Som rusmisbruker kjenner man fort igjen andre misbrukere. Man ser tegnene og kjenner igjen holdningene, sier han.

Jobbreisende får lett alkoholproblemer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.