OFFSHORE

Gigantoppdrag i øst

Bergen: I disse dager pågår en hektisk aktivitet i Fyllingsdalen, rett vest for Bergen sentrum.

ABB skal levere kommunikasjonsutstyr for 300 millioner kroner til den enorme oljeutbyggingen på Sakhalin, øya lengst sørøst i Russland.

Selskapet skal anskaffe, bygge, teste og installere all telekommunikasjonsutrustning til Sakhalin II-prosjektet.

Det betyr i utgangspunktet telekomsystemer for tre oljeplattformer, to 860 km lange rørledninger med til sammen 110 ventilstasjoner, tre landanlegg, to havner og oppgradering av infrastruktur i det kommersielle senteret på øya Yuzhno Sakhalinsk.

I tillegg kommer seks byggeplasser med midlertidige brakker for overnatting, kontorer og verksteder.

Greie russere

ABB i Bergen er underleverandør til det japanske selskapet Sumitomo Corporation, som er kontraktspartner med Sakhalin Energy Investment Company (SEIC), et Joint Venture mellom Shell, Mitsui og Musubishi.

I tillegg til ABB deltar også et lokalt teleselskap, Kriljon Service, og den japanske kabelprodusenten Fujikura som leverer fiberkabelen for all kommunikasjon.

- Dette er en utfordrende oppgave. Vi deltar i et multinasjonalt prosjekt som spenner over 10 tidssoner: Øya Sakhalin ligger 9 tidssoner unna og kanskje enda lenger unna i kultur. Hittil har det gått bra takket være dyktige medarbeidere, tålmodighet og et meget godt samarbeid med russiske leverandører. Deres hjelp har vært uvurderlig, forteller prosjektleder Knut Stigen.

Det han tenker på er veien gjennom det russiske byråkratiet, for det er ikke enkelt.

- Utfordringene er mange. I særlige grad er de tilknyttet importlisenser. Hver eneste utstyrsenhet må spesifiseres, sertifiseres og godkjennes av russiske tollmyndigheter. Heldigvis har opprettelsen av et eget selskap, ABB Telexp, på Sakhalin og samarbeidet med Sumitomo, som har lang historie i Russland, vært nyttig for å få sakene gjennom byråkratiet. Ellers hadde det vært umulig å klare leveringsfristene.

Utstyret skipes fra Bergen i November.

Trenger flere ansatte

ABB i Bergen opererer i dette prosjektet som en systemintegrator. Lang erfaring med leveranser av automasjons- og kontrollanlegg for industri og offshore, har spilt en avgjørende rolle for valget av ABB som leverandør.

I tillegg har selskapet kompetanse innen prosjektledelse, kvalitet- og HMS-styring.

- Vår styrke er at vi ikke produserer kommunikasjonsutstyr selv, og er derfor i stand til å kunne levere den utrustningen kunden ønsker og/eller det mest hensiktsmessige utstyret for å løse oppgavene. Vi konstruerer, kjøper inn og integrerer utstyret for siden å installere, teste og starte systemene lokalt i Russland, understreker Stigen.

- Vi har hatt en viss suksess i rollen som systemintegrator på telekommunikasjonssiden. Vi hadde leveransene til Kvitebjørn og konkurrerer om å få Ormen Lange-kontrakten. Videre vil vi satse mer internasjonalt, sier en offensiv leder av denne virksomheten i Bergen, Martin Helleland. Han vil derfor søke etter flere folk for å møte den økte interessen utenlands.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.