BYGG

Gigantkraner på plass ved kollapset bro

Tre flytende kjempekraner er på plass i Baltimore for å ta fatt på den store ryddejobben etter brokollapsen natt til tirsdag.

Tre enorme flytekraner er på plass ved den sammenraste broen i Baltimore.
Tre enorme flytekraner er på plass ved den sammenraste broen i Baltimore. Foto: AP
30. mars 2024 - 09:13

Den største flytekranen kan løfte opptil 1000 tonn, opplyser den amerikanske marinen. De to andre kranene er noe mindre, og ytterligere en kran kommer til uken.

Guvernør Wes Moore sier fjerningen av de sammenraste broelementene kommer til å bli en svært komplisert operasjon.

– Når du ser det på nært hold, innser du hvor utfordrende denne oppgaven er, sa Moore på en pressekonferanse etter å ha inspisert ulykkesstedet.

Tredelt ryddejobb

Det er ventet at ryddingen vil skje i tre faser. Først fjernes broelementer for å tillate enveis trafikk inn og ut av havnen i Baltimore, som er en av de travleste i USA. Deretter fjernes vrakdeler fra broen som ligger oppå konteinerskipet Dali, slik at det kan slepes bort. Til slutt skal vrakrester tyddes bort fra elvebunnen.

– Vi må legge en plan for å dele broen opp i biter som er passe størrelse til å løftes bort, sier kontreadmiral Shannon Gilreath i den amerikanske kystvakten.

I tillegg kommer arbeidet til å preges av at fire av veiarbeiderne som mistet livet da broen raste sammen, fortsatt ikke er funnet.

Minst seks døde

Francis Scott key-broen kollapset etter at konteinerskipet Dali mistet motorkraft og styringsevne og kjørte inn i en av bropilarene natt til tirsdag. Skipet rakk å sende ut et nødsignal, slik at biltrafikken over broen ble stanset, men åtte veiarbeidere som jobbet på broen, havnet i vannet.

To ble raskt hentet opp, en tilnærmet uskadd og en som ble sendt til sykehus med alvorlige skader. Senere er to personer funnet døde i en bil på elvebunnen mens de fire siste fortsatt er savnet og antatt omkommet.

Spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt Eskil Grendahl Sivertsen etterlyste mer handling mot russisk påvirkning under Næringslivets Hovedorganisasjons årskonferanse i Oslo Spektrum.
Les også

FFI-forsker: Russiske kampanjer påvirker vårt syn på krigen i Ukraina

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.