KRAFT

Gigantisberg løsnet - frykter for klimaet

FOR VARMT: Ellesmere Island er 196.235 km², men øyens isområder minsker raskt på grunn av klimaendringene.
FOR VARMT: Ellesmere Island er 196.235 km², men øyens isområder minsker raskt på grunn av klimaendringene. Bilde: NASA / GSFC
Mona StrandeMona StrandeJournalist
2. jan. 2007 - 08:00

Den 66 kvadratkilometer store isklossen løsnet fra kystlinjen på Ellesmere Island for 16 måneder siden, men fordi mennesker sjelden ferdes i disse øde områdene, er det først nå forskerne har oppdaget hva som har skjedd her - 800 kilometer sør for Nordpolen.

Dramatisk hendelse

Dette er den største arktiske observasjonen i Canada på 30 år, i følge Warwick Vincent. Han forsker på arktiske forhold ved Laval University i Quebec.

- Dette er både dramatisk og foruroligende. Det viser at vi mister store deler av nordlige Canada som har vært her i mange tusen år. Vi krysser klimaterskler som kan være et tegn på at endringer vil skje fortere enn forventet, sier Vincent til CNN.

Enorme krefter

Isberget løsnet med så stor kraft at jordskjelvmålinger registrerte hendelsen 250 kilometer unna. Satellittbilder har vist at det ikke tok mer enn en time før den gigantiske ismassen hadde dannet en ny øy av is.

Isøyen har nå frosset sammen med havisen, men forskerne frykter at den vil løsrive seg når det blir mildere til våren, og flyte lenger sørover.

90% forsvunnet

Forskerne mener at de globale klimaendringene har gjort at det i dag bare er cirka 10 prosent igjen av de såkalte ishyllene som ble oppdaget i 1906.

- Det skjer i takt med klimaendringene. Vi har ikke klart å sette sammen alle brikkene i dette puslespillet, men uvanlig varme temperaturer har helt klart vært avgjørende, sier Warwick Vincent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.