INDUSTRI

– Germanwings-fly ble trolig styrtet med vilje

Det sier etterforskningslederen.

Etterforskningsleder Brice Robin sier at lydopptakene tyder på at andrepiloten styrte passasjerene på Germanwings-flyet mot den sikre død.
Etterforskningsleder Brice Robin sier at lydopptakene tyder på at andrepiloten styrte passasjerene på Germanwings-flyet mot den sikre død. Bilde: Ap/NTB scanpix
NTB NTB NTB
26. mars 2015 - 13:39

De franske etterforskerne holdt torsdag pressekonferanse i Marseille. De har siden onsdag undersøkt flyets taleregistrator.

– Lydopptakene tyder på at andrepiloten bevisst endret flyets høyde, og at han ønsket å ødelegge maskinen, sier Brice Robin, som leder den franske etterforskningen.

Andrepiloten er identifisert som den 28 år gamle tyskeren Andreas Lubitz.

Pilotens navn er ikke kjent for etterforskerne i tilknytning til terrorvirksomhet, og det er heller ingenting som tilsier at flystyrten var en terrorhandling, sier Robin.

Ingen nødsignal

Selvmord er vanligvis noe en person begår alene, men her har 150 personer omkommet, sier etterforskningslederen.

Han bekrefter at flyets kaptein forlot cockpiten, mest sannsynlig av «naturlige årsaker», men at han ikke slapp inn i cockpiten igjen til tross for gjentatte forsøk.

De siste åtte minuttene var det ingen kontakt mellom flyet og kontrolltårnet i Marseille. Det var tallrike forsøk på kontakt, men det var ingen svar fra flyet

– Flytårnet mottok aldri noen nødsignal fra flyet. Det var også pustesignaler fra cockpit som indikerer at andrepiloten var i live helt fram til styrten, sier Robin.

På taleopptaket høres det skrik fra cockpiten like før flyet styrtet. Flyet skal ha skrenset inntil en fjellside før det krasjet.

Les også: Havarikommisjonen: Boeing bør endre alle sine 737-er

Manipulerte landing

Opptak fra de siste 30 minuttene viser at en vanlig høflig samtale mellom de to pilotene, før de forbereder landingen i Düsseldorf. Da skal reaksjonen fra andrepiloten ha vært «ordknapp».

– Kapteinen ber annenpiloten ta over styringen. Man hører at stolen blir skjøvet tilbake, og lyden av en dør som blir lukket. Mens han er alene, manipulerer han instrumentene for å starte nedstigning. Det å sette flyet i den nedstigningshastigheten kan bare ha vært en villet handling, sier Robin.

Torsdag fortsetter leteaksjonen i Frankrike. Fremdeles er den andre svarte boksen, flyets ferdskriver, ikke funnet.

Alle 150 mennesker om bord mistet livet i tirsdagens styrt.

Les også: For fem måneder siden endte det katastrofalt. Nå bygger selskapet et gigantfly

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.