ENERGI

Gazprom: Russisk gasseksport falt kraftig i 2022

Russland eksporterte 45,5 prosent mindre gass til land utenfor tidligere Sovjetunionen i 2022 sammenlignet med året før, opplyser Gazprom.

Russlands president Vladimir Putin snakker med Gazproms toppsjef Aleksej Miller under åpningen av Kovykta-gassfeltet øst i Sibir 21. desember.
Russlands president Vladimir Putin snakker med Gazproms toppsjef Aleksej Miller under åpningen av Kovykta-gassfeltet øst i Sibir 21. desember. Foto: Mikhail Kuravlev/Kreml/AP/NTB
3. jan. 2023 - 07:10

Ifølge den russiske gassgiganten ble det eksportert 100,9 milliarder kubikkmeter gass til land utenfor Samveldet av uavhengige stater (SUS) i 2022. I 2021 lå volumet på 185,1 milliarder kubikkmeter.

Alt i alt har gassproduksjonen falt med 20 prosent til 412 milliarder kubikkmeter i løpet av fjoråret, opplyser selskapet mandag.

Tidligere var Europa Gazproms største eksportmarked, men her har eksporten falt dramatisk som følge av invasjonen av Ukraina.

Mer til Kina

Samtidig har gasseksporten til Kina økt i løpet av året, ifølge Gazproms toppsjef Aleksej Miller. Han sier imidlertid ikke noe om mengden gass som har gått til Kina.

– Fra 1. januar er vi på et grunnleggende nytt nivå i gassleveranser til Kina, sier han.

I desember innviet president Vladimir Putin et gassfelt øst i Sibir som innebærer at Russland kan øke eksporten til Kina.

Russland har ikke rørledninger som gjør det mulig å transportere gass fra feltene i Vest-Sibir og Arktis til Kina.

Nye rørledninger i øst

Men for rundt ti år siden begynte Russland å bygge ut nye gassfelt og en ny rørledning for å kunne forsyne Kina med gass. Den første gassrørledningen ble tatt i bruk i 2019, og nå planlegger Russland å bygge enda en.

På en konferanse i forrige uke erkjente Miller at Gazprom har hatt et «svært, svært vanskelig år» som følge av det han omtalte som en total endring i energimarkedene i kjølvannet av krigen i Ukraina.

Gazprom står for 11 prosent av verdens produksjonen av naturgass og kontrollerer de største gassreservene i verden.

Litauens forsvarsminister Laurynas Kasciunas under Nato-toppmøtet i Washington tidligere denne måneden.
Les også

Litauen vil trekke seg fra klasevåpenkonvensjonen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.