ENERGI

Gazprom anklager Ukraina for å stjele gass – truer med kutt

Gazprom anklager Ukraina for å stjele gass som er i transitt på vei til Moldova. Den russiske gassleverandøren truer med å kutte forsyningene.

Gazprom, som har sitt hovedkvarter i St. Petersburg, anklager Ukraina for å stjele gass ment for Moldova og truer med å skru igjen kranene.
Gazprom, som har sitt hovedkvarter i St. Petersburg, anklager Ukraina for å stjele gass ment for Moldova og truer med å skru igjen kranene. Foto: Dmitrij Lovenskij/AP/NTB
22. nov. 2022 - 15:50

– Volumet av gass vi leverer for transitt, er mer enn det fysiske volumet som krysser grensen videre fra Ukraina til Moldova. Dersom dette vedvarer, vil vi begynne å begrense leveransen fra 28. november, sier Gazprom. Selskapet hevder Ukraina har hindret leveranser av drøyt 52 millioner kubikkmeter gass.

Russland har flere ganger brukt energileveranser som pressmiddel. Gassforsyningene er blitt et stridstema mellom Russland, Ukraina og flere europeiske land i forbindelse med sanksjonene som er innført i kjølvannet av krigen.

Den siste trusselen kommer samtidig som kritisk ukrainsk infrastruktur har blitt utsatt for en lang rekke russiske angrep. Ukraina mener dette er en bevisst strategi for å slå ut energiforsyningen når vinteren nærmer seg.

Moldovas president Maia Sandu har sagt at landet risikerer å gå tom for gass og strøm til vinteren. Også flere andre land i Europa har slitt med å fylle opp gasslagrene før vinteren.

Forvarsminster Bjørn Arild Gram under fremleggelsen av de årlige risikovurderingene tidligere denne uken.
Les også

Norge skal trene ukrainske marinesoldater

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.