NATURVITENSKAP

Gavetips - for ingeniører og andre

Hvis du spør tenåringen din, eller godt voksne for den saks skyld, hva de ønsker seg til jul, er nok iPod et svar som kommer oftere enn andre.

Apples ultrapopulære musikkspiller er nå blitt enda mer populær. Utstyrt med vesentlig bedre batterilevetid, har iPod Photo, som den siste modellen heter, fargeskjerm og – ja, der gjettet du korrekt, innebygget digitalt fotolager.

Med 40 eller 60 GB harddisk har de nye modellene plass til enorme stabler med CD-er og bilder. Akkurat som du før kunne koble iPoden rett til stereoanlegget og la musikken fylle stua, kan du nå koble den rett til TV-en eller til en projektor og glede familie og venner med tusenvis av bilder fra barna var små.

Om du ikke skulle være så griseheldig å få tak i en av disse høyst etterspurte digitale juvelene, kan du bestille en, klippe ut dette bildet og skrive leveringsdatoen på det i en passelig innpakning under treet. Julestemning kan garanteres. Du kan bestille den på www.apple.no for mellom 4790 og 5690 kroner, og da kan du få navnet til mottakeren gratis inngravert.

Med speil

Markedet renner over av fantastiske og kompakte digitale kamera med stadig flere megapiksler. Under årets juletrær vil det ligge mange pakker med slikt innhold. Før du løper ut å handler, kan det likevel være på sin plass med en aldri så liten sjekk av behovene.

Hvis den som skal gledes vil ha en så liten modell som mulig, er saken klar, men hvis formåler er å skape de aller beste bildene, kan det være lurt å se på alternativene. Husk at etter hvert som antallet megapiksler stiger inn i det absurde, er linsen stadig viktigere. Det er her den gode gamle speilrefleksen kommer til sin rett. De siste modellene har fått fenomenale bildebrikker og kan kompletteres med gode linser.

Canon åpnet markedet for rimelige digitale speilreflekskamera med sin 300D for litt over et år siden. Det er fremdeles et godt kjøp, men nå er Nikon med sitt D70 hakket bedre og er nok det beste kjøpet i sin prisklasse. Det har nok ergret Canon en stund, men nå etter at de har lansert nye 20D, er de tilbake på førsteplassen igjen. Denne modellen er riktignok noe dyrere, men makan til sexy spesifikasjonsliste er det ikke hver dag man kommer over.

Utmerkelser og priser har drysset på begge kameraene, men da 20D kom for et par måneder siden, måtte fotopressen finne på nye superlativer. Du får D70 for under 12.000 kroner med et 18-70 mm objektiv. Skal du ha Canons 20D, må du nok legge på noen tusen, men da kommer du til fotohimmelen. Bestiller du det med det nye 17-85 mm med optisk stabilisering, ja trenger vi da å si noe mer?

Digitaliser historien

Er det noe som preger julen, så er det at familien møtes og mimrer om gamle dager. Da båses det støv av gamle album. Noen går til og med så langt som å koble opp det gamle lysbildeapparatet. Dette er de analoge bilders høytid.

Spørsmålet er hvor lenge slike analogfester vil vare. Kanskje det er på tide å se på en julegave som kan konvertere analoge mimrefester til digitale sådanne. Hva med Epsons nye skanner som kan digitalisere de gamle 35 mm negativene eller positivene dine automatisk. Perfection 2580 Photo til litt under 1600 kroner har en innebygget mekanisme som gjør at den haler i seg gamle filmstriper og gjør jobben for deg. Skulle du ha mistet negativene, kan den også ta seg av papirbildene dine selv om det alltid lønner seg å bruke originalkilden.

Er det masse støv, striper og blasse farger på bildene, er ikke det noe problem. Det tar programvaren seg av. Får du en slik til jul, har du nok å puske med i romjula, og på nyåret kan du presentere familiehistoriene på noen CD-plater.

Lager julebildene

Når du har pakket opp det nye digitalkameraet eller den nye Sony Ericsson telefonen med 1,3 megapixel, er det bare en ting som mangler. Et privat fotolaboratorium. Et slikt bør jo også finnes under juletreet, og HP har akkurat den som passer. Nye Photosmart 375 er svært liten og nett, men la ikke utseende lure deg. Denne skriveren kan det meste, forutsatt at det dreier seg om 10 ganger 15 cm bilder.

Den har en stor fargeskjerm som gjør at du kan velge bilder fra alle de ulike minnekortene du kan stikke inn i det rikholdige utvalget porter. Selvfølgelig kan du skrive ut rett fra kameraet via PictBridge eller rett fra PC-er og mobiltelefoner via en Bluetooth-plugg. Vil du ha den med på strømløse steder, kan får du kjøpt batteri til skriveren. 1600 kroner er rett og slett billig for denne multikunstneren.

For å gjøre det enkelt for brukerne selger HP fotopakker i form av blekkpatroner og papir; Home med 130 ark og Pro med 120 av litt bedre kvalitet. Prisen på ferdige bilder er henholdsvis 2,90 og 4,14 kroner pr. stk. Ikke verst!

For de små lommene

Selv om Apple nok røsker med seg det meste av julehandelen med sine iPod-mini-modeller, kan det også være verd å ta en titt på hva Creative har å fare med. Selv om den er svært liten, har nye Zen Micro hele 5 GB harddisk som kan lagre opptil 2500 låter, eller noe over 200 CD-er. I tillegg kan den skilte med både FM-radio og diktafon. Du kan velge mellom ti farger, så her skulle det være nok for alle slags sinnstemninger. Det oppladbare batterie holder til 12 timers musikklytting eller 16 timers radiolytting.

En liten ekstra finesse er at du kan synkronisere den mot Outlook og få med deg kontakter, kalender og oppgaver over alt.

Skrur det meste

Det indikerer i hvert fall Bosch med det nye elektriske skrujernet sitt, IXO II. Bokstavene i IXO skal nemlig antyde formen på flate skruer, skruer med krysspor og med Torxspor, men det skjønte du selvfølgelig!

Markedet flyter over av slike skrujern. Derfor gjelder det å stikke frem hodet, og det har Bosch klart med dette. Så vidt vi vet, kan ingen andre skilte med litium-ione batterier. Det betyr høy ladekapasitet og svært lav selvutladning. Det siste kommer de minst aktive skruerne av oss til gode.

Dette er også modellen du bare må ha hvis du driver aktiv nattskruing eller skrur på vanskelig tilgjengelige steder. IXO-en har nemlig en lampe som lyser opp arbeidet for deg. Lampen har tre lysdioder hvor de ytre indikerer rotasjonsvei og den midterste ladestatus.

Bryr du deg om slike egenskaper og setter pris på ergonomi og en lader med bitholder? Ja, da trengs det en slik under juletreet ,og 348 kroner er ikke noe å si på.

Fyr opp

Peiskos hører julen til. Men det er jo forsmedelig å tenne peisen med noe så enkelt og gammeldags som en lighter eller enda verre: fyrstikker. Derfor kan du nå glede peis-, bål- eller talglysglade medmennesker med Victorinox multifunksjonsverktøy med innebygget gasslighter til ca. 900 kroner.

Tidligere het jo dette en lommekniv, men det blir vel for snevert når du leser verktøylisten på denne dingsen. I tillegg til lighteren har du et rikt utvalg av kniver og skrujern, saks, åpnere for det meste, penn, nål, pinsett,tannpirker og en rekke andre morosaker.

Og en ting til: Prøv ikke å ta med denne inn i et fly. Med så mye potensiel le terroristverktøy i lomma kommer du i beste fall ut til neste jul

Har alt

Vil du glede en venn som er frenetisk opptatt av kommunikasjon og data og ikke holder ut å være uten forbindelse, er Qtek 9090 julegaven fremfor noen. Dette er nemlig en ultraheftig PDA, en svært godt utstyrt mobiltelefon som kan kommunisere i hele fire bånd. Den har også innebygget WLAN og Bluetooth. Da er det nesten bare satellittforbindelse som mangler.

Som alle mobiltelefoner i dag er den utstyrt med et kamera. I tillegg har den et ganske brukbart tastatur som du nesten magisk kan trekke ut. Den har 128 MB innebygget minne og SD-kort som du nå får opptil en GB. Det holder til rundt 50 CD-er som du skal spille av når du vil ha litt underholdning. Det betyr at det er lett å legge inn tekst, enten du skal sende SMS-er, e-post eller redigere en Wordfil eller et Excelark.

Det stiligste er sannsynligvis synkroniseringsegenskapene, enten du gjør det trådløst over WLAN, over GPRS eller når du kobler den til PC-en. Kommunikasjonsglade mennesker dåner nesten av glede når det ringer i innerlomma og det kommer en e-post. Det er juleglede det.

En slik, og lillebroren 8010 kan du vinne til jul om du tar deg bryet med å svare på TUs julekonkurranse.

Lager i lomma

Flashminne er alltid en sikker julegave til moderne mennesker. For noen år siden kostet den slags det hvite ut av øyet, men slik er det ikke lenger. For eksempel får du en USB 2-basert minnepinne fra Kingston som kan pumpe 24 MB i sekundet når den leser og 14 når den skriver. I tillegg kan du kryptere hele eller deler av brikken med 128 bits algoritme.

Kun 1200 kroner. Litt dyrere blir det hvis du skal putte mye lynraskt overførbare data på et SD-kort. Panasonics versjon som kan pumpe 20 MB i hver retning koster rundt 3000 kroner, men du får halve hastigheten på et mer ukjent merke for 850 kroner i nettbutikker.

Er du hypp på en minnepinne fra Kingston, kan du melde deg på TUs julekonkurranse.

Til julekaffen

Kaffe er ikke hva det var. Nå skal det være latte, amerikano, espresso eller cappuccino. Det får du ikke ut av gamle kaffe-Lars. Her må det ny teknologi til.

Hvorfor ikke satse på en DeLongi Magnifica 3200.S. Den blir din for bare litt under 6000 kroner, og det skal visstnok være billig. Da trenger du bare tilsette kaffebønner og vann, så er den klar for det meste. Den maler bønnene selv, og på noen sekunder har du akkurat den kaffen du fortjener. Ønskerl du en melkevariant, får en egen steamer det til å bruse og boble i koppen.

Kamera eller telefon?

At Sony Ericsson har svært høy cool-faktor for tiden, er velkjent. Den nye S700i er ikke noe unntak i så måte. Den er nesten like mye et kamera som en mobil. Med 1,3 megapiksler og en anstendig linse kan du regne med å ta gode bilder med den. Skriver du dem ut på 10 ganger 15 papir, er det ikke noe kvantesprang om du kjøper verdens dyreste speilrefleks. Sammenliknet med de fleste rene digitalkamera, har dette en mye bedre skjerm.

Telefonen åpnes som en springkniv, og da kommer tastaturet til syne, men du kan gjøre mye fra forsiden også. Med unntak av EDGE, så har den alt som et bankende teknofilt hjerte begjærer. Den er utstyrt med Memory Stick Duo som gjør at du kan ha kort med musikken din på. Selvfølgelig har den FM-radio også, og videofunksjonaliteten er meget god. Det eneste ankepunktet mot denne må være prisen på rundt 6000 kroner, men hva er vel det når det er jul?

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.