KARRIERE

Gates om Jobs: – Han var i en klasse over meg

Lanserer ny biografi i dag.

24. mars 2015 - 08:19
Vis mer

En ny biografi om Steve Jobs kommer ut tirsdag, og en av bidragsyterne er Microsoft-grunnlegger Bill Gates.

Han snakker ut om hvor genial han anså Apples grunnlegger for å være, men også hvor tøff han var mot de han jobbet med.

– Han var i en klasse over meg, sier Gates i boken Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart into a Visionary Leader.

Gates forteller om hvor imponert han var over Steve Jobs, og hvor mye han jobbet for å lage helt perfekte produktpresentasjoner.

Ifølge boken elsket Jobs alt ved nye produktpresentasjoner. Han øvde i timesvis og lenge i forveien med markedsføringsavdelingen til alt var perfekt.

– Han var til og med litt nervøs fordi det var en stor presentasjon. Men han klarte å stå på scenen og vite eksakt hva han skulle si. Og han sa det på en måte som om han nettopp var kommet på tanken, sier Gates.

Les også: Slik er Apples nye Macbook

Helhetlig bilde av Jobs

Det er journalisten Brent Schlender og redaktøren fra Fast Company, Rick Tetzeli, som står bak den nye boken.

De har snakket med hans familie, venner, kolleger og konkurrenter for å skape et mer helhetlig bilde av hvem Steve Jobs var. På nettstedet VentureBeat letter de på sløret om boken.

I boken går forfatterne også mer inn på hvordan det var å utvikle Mac. Jobs skal ha klart å bli uvenner med hele miljøet med IT-utviklere underveis.

– Han gjorde det ved å kommunisere utad at det ville være et stort privilegium for IT-utviklere å komme og jobbe med å skape programvare for hans dyrebare datamaskin.

Les også: Steve Jobs hylles som visjonær leder

– Gull verdt

Apple inviterte folk for å utvikle programvare i samarbeid med andre. Gates var en av disse, og husker det slik:

– Vi reiste ned til Cupertino og Steve sa: «Dette produktet er så fantastisk bra. Jeg vet faktisk ikke om jeg en gang vil la dere gjøre noe med det. Dere vet hvor mye tull jeg har hørt om dere, og dette produktet er gull verdt. Jeg skal bli ferdig og selge det for 999 dollar om ni måneder».

Mens andre ganger var Jobs mer usikker.

– Neste dag fikk vi et helt annet møte med ham, og han sa: «Herregud, er dette produktet noe bra? Kan dere vær så snill hjelpe oss?».

Rakk såvidt sin mest kjente tale

Jobs kanskje aller mest kjente tale ble holdt til de nyutdannede ved Stanford, og har over 30 millioner visninger på youtube. Men ifølge boken var det bare så vidt han rakk å komme seg frem til scenen for å holde den. 

– Først kunne ikke Jobs finne nøklene til bilen. Hans kone sa at hun kunne kjøre han i sin bil, men da med alle tre barna i bilen. Når de endelig kom fram til Stanford, ble de avvist av en politimann på parkeringsplassen, da det ikke var noe plass, skal hans kone, Laurine Jobs, ha sagt. 

– Dere forstår ikke, jeg har hovedforedragsholder her med meg. Han sitter i bilen. 

Politimannen så på Jobs som hadde på seg som vanlig svart t-skjorte, sandaler og olabukser. 

– Er det sant? Hvem av de?, spurte politimannen. 

Han rakk talen.

Les også:

– USB-C er en sikkerhetsrisiko   

Dette er ryktene om iPhone 7

Disse maskinene kommer med Intels vifteløse prosessor  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.