KRAFT

Gassnova om Riksrevisjonens rapport: - Det er ikke for sent

Administrerende direktør for Gassnova, mener det ikke ville være unaturlig om staten fikk mer innflytelse på byggingen av fangstanlegget på Mongstad.
Administrerende direktør for Gassnova, mener det ikke ville være unaturlig om staten fikk mer innflytelse på byggingen av fangstanlegget på Mongstad. Bilde: Helge Hansen/Montag as
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
19. sep. 2013 - 08:24

Denne uken ble Riksrevisjonens rapport om statens arbeid med karbonfangst publisert.

Der kommer det relativt sterk kritikk mot flere deler av arbeidet som har blitt gjort.

Blant annet mener Riksrevisjonen at det er utfordrende for statseide Gassnova å ivareta statens interesser, samt at insentivene for kostnadsstyring i TCM er svake.

TCM er eid av både Gassnova, Statoil, Shell og Sasol.

– Ikke unaturlig med større innflytelse

Administrerende direktør i Gassnova, Tore Amundsen, sier at de ikke ønsker å kommentere rapporten generelt. Men på konkrete spørsmål om kritikken som blir gitt i rapporten, svarer Amundsen.

Rapporten slår fast at insentivene for kostnadsstyring i TCM er svake. Hva mener dere om det?

– Vi har ved flere anledninger sagt at avtalene rundt TCM ikke har gode insentiver for å begrense kostnadene. Samtidig, teknologisenteret er i drift, og det er klart at eierne har en felles interesse ved å drive dette så kostnadseffektivt som mulig, sier Amundsen.

Det heter også i rapporten at det er utfordrende for Gassnova å ivareta statens interesser. Hvordan ser Gassnova på dette?

– Gassnova har flere interesser å ivareta for staten. Med tanke på fullskala CO2-håndtering, så er vi medlemmer av styringskomiteen, der Statoil er leder. Statoil har en sterk posisjon i dette, gjennom gjennomføringsavtalen. Det er et prosjekt der staten dekker alle kostnadene til bygging av anlegget. Staten skal også dekke driften av anlegget fratrukket Statoils alternativkostnad som tilsvarer kjøp av CO2-kvoter. Da ville det ikke være unaturlig, etter vår mening, for Staten å ha større innflytelse, sier han.

Les også: Fikk slakt, feiret seg selv

– Ikke for sent

Han peker på at avtalen inneholder få insentiver.

– Men det er ikke for sent. Vi har ikke kommet til bygging av anlegget ennå, og Staten holder på å forhandle detaljerte avtaler, der staten har mulighet for å sikre insentivløsninger.

Riksrevisjonen mener at høye kostnader kan redusere interessen for økt industriell deltakelse. Hva mener dere om det?

– Det er stor interesse fra brukere av teknologisenteret, som er laget for at teknologieiere kan teste sine teknologier. TCM er også i forhandlinger med flere aktører. Dessuten er det 14 aktører som har meldt sin interesse for å komme inn på det ledige området og koble seg på infrastrukturen. Interessen er stor, sier han.

– Men det viktigste er at dette er en viktig satsing for Norge og verden. Verden trenger CO2-håndtering for å løse klimaproblemet. Norge trenger det også for å sikre at vi kan eksportere olje og gass i fremtiden. Uten CO2-håndtering vil klimaet nemlig ikke tåle at vi bruker alle de olje- og gassresursene vi ennå har i bakken.

Les også:

– Statoil har all risiko, staten tar regningen

Månelandingen blir tema i regjeringsforhandlingene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.