OLJE OG GASS

Gasslekkasjen på Kollsnes skal granskes

Oversiktsfoto, Kollsnes.
Oversiktsfoto, Kollsnes. Bilde: Statoil

Nils Ottar Halland, direktør for Kollsnes prosessanlegg, holdt en presseorientering torsdag kveld.

– Jeg kan foreløpig ikke si noe om årsaken til gasslekkasjen, sa han.

Som Teknisk Ukeblad skrev i går, kom lekkasjen ett år og én dag etter forrige gasslekkasje på Kollsnes. Ifølge Halland var denne lekkasjen mer alvorlig enn den som skjedde i år.

I fjor gransket Petroleumstilsynet og politiet lekkasjen, og det skal ha blitt gjort en del tekniske endringer i etterkant.

Naturgass

Vel 60 personer ble evakuert i går ettermiddag – kun spesialtrente beredskapsfolk ble igjen på anlegget for å stanse lekkasjen.

– Folk i nabolaget kunne se at fakkelen på Kollsnes var større enn vanlig, og det er fordi vi brenner av gassen som lekker, forklarer informasjonssjef Geir Gjervan i Statoil til NTB.

Naboene ligger så pass langt unna at de ikke ble påvirket av lekkasjen på annen måte. Men trolig kunne de se både brannbiler, ambulanser og politi som rykket ut da alarmen gikk torsdag ettermiddag.

Stengt

Gjervan sier deler av prosessanlegget er stengt av, men at det er for tidlig å si om dette vil påvirke leveransene av gass til kontinentet.

Gassen som lekket ut er naturgass, en blanding av etan- og metangass. Begge er fargeløse og kan være eksplosive i forbindelse med luft.

Prosessanleggene på Kollsnes i Øygarden vest for Bergen behandler gassen fra feltene Troll, Kvitebjørn og Visund. (©NTB)

Les mer om: