ARKIVNYHETER

Gasskraftsenter i Grenland

Regjeringen setter to milliarder kroner inn i et fond.

Avkastningen fra fondet skal brukes til innovasjon og utvikling av gasskraftverk som er spiselig for moderate gasskraftmotstandere. Pengene skal forvaltes av et innovasjonssenter lagt til Grenland, kom det fram i dag, da regjeringen presenteret stortingsmelding 47: "Om innovasjonsverksemda for miljøvennlege gasskraftteknologiar mv.".

- Regjeringen har siden den tiltrådte gitt 150 millioner kroner til forskning på og utvikling av miljøvennlig gasskraftteknologi. Opprettelsen av fondet for miljøvennlige gasskraftteknologier på 2 milliarder kroner og satsingen på innovasjonsorganet, er viktige skritt videre mot målet om gasskraftverk med CO2-håndtering, sier olje- og energiminister Thorhild Widvey.

Satsingen på utvikling av miljøvennlige gasskraftverk er et viktig element i regjeringens energipolitikk.

-Innovasjonsvirksomheten i Grenland vil bli et hovedvirkemiddel i arbeidet for å utvikle slike gasskraftverk. I stortingsmeldingen om innovasjonsvirksomheten for miljøvennlige gasskraftteknologier trekker regjeringen opp rammene for den nye satsingen, sier olje- og energiminister Thorhild Widvey.

Gass på skip

Samtidig vil regjeringen legge opp til mer bruk av naturgass på fastlandet. I første omgang er det snakk om å frakte gass sjøveien og bruke den der det kreves minst investering i infrastrukturen. Dermed er det neppe sannsynlig at det blir bygget gassrørledninger på kryss og tvers over store avstander.

- Det er klokt å begynne utbyggingen av infrastruktur i de områdene som har de beste naturlige forutsetningene og utvikle markedene steg for steg. Dette er en videreføring av regjeringens politikk for økt bruk av gass, sier Widvey.

Norsk-svensk sertifikatmarked

Elektrisitet fra fornybare kilder skal stimuleres, ifølge regjeringens gassmelding. Derfor vil et felles norsk-svensk pliktig sertifikatmarked stables på beina.

- Et slikt marked vil legge viktige føringer for energipolitikken i mange år fremover, hevder Widvey.

Departementet arbeider med sikte på å legge fram et lovforslag om et pliktig sertifikatmarked i løpet av våren 2005 slik at et felles marked med Sverige kan tre i kraft 1. januar 2006.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.