OLJE OG GASS

– Gasskonflikt med Russland vil også ramme Norge

Men på kort sikt kan vi tjene på det.

I EU er det frykt for at Russland kan redusere gassforsyningene vestover etter at sanksjonene er strammet inn.
I EU er det frykt for at Russland kan redusere gassforsyningene vestover etter at sanksjonene er strammet inn. Bilde: NTB scanpix
12. sep. 2014 - 08:42

Norge kan tjene gode penger på en eventuell innskrenking av russisk gass til Europa, men gleden vil være kortvarig, mener oljeanalytikere.

Forholdet mellom USA/EU og Russland er stadig kjølig, og ytterligere sanksjoner trer i kraft fredag. EU og USA vil denne gangen ramme russiske banker, forsvars- og oljeindustri.

Fra EUs side har man fryktet at konflikten vil føre til at Russland reduserer gassforsyningene vestover. Torsdag meldte en polsk gassleverandør at leveransen fra russiske Gazprom er halvert.

Les også: Diplomat: – Russland trenger norsk teknologi

– høyere priser og høyere volum

For Norges del kan konflikten slå positivt ut.

– Vi kan få både høyere priser og høyere volum. Så ser man kynisk på det, kan utviklingen være bra for oss, sier oljeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til NTB.

Norge er én av fire hovedleverandører av naturgass til Europa. De andre er Algerie, regionen ved Det kaspiske hav – hovedsakelig Aserbajdsjan – i tillegg til Russland.

Gjennom de siste månedene har Norge styrket sin posisjon som en attraktiv og trygg leverandør. Det er også kapasitet til å levere mer ved behov.

– Ja, det er kapasitet. Vi kan øke volumet med 20 prosent på kort varsel, sier Olaisen.

– Svekker oppgang i Europa

Konsekvensene av en eventuell gass-konflikt med Russland vil imidlertid ha store, negative ringvirkninger som også vil ramme Norge, mener seniorøkonom Øystein Dørum i DnB Markets. Han mener det er grunn til bekymring over svekket fremtidstro i Europa.

– Det er usikkerhet om hvor lenge konflikten med Russland vil fortsette og hvor alvorlig den kommer til å bli. Det påvirker investeringslysten i europeiske bedrifter. Vi ser at investeringene er veldig lave, til tross for at andre fundamentale forhold har bedret seg, sier Dørum.

Han mener situasjonen kan bety fortsatt lav rente i Europa, svekket euro og utsatt oppgang i økonomien. Det innebærer press på norsk rente, sterkere krone og svakere norsk konkurransekraft.

– Kortvarig lykke

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus mener likeens at en eventuell reduksjon av russisk gass til Europa kan være positivt for Statoil.

– Men på sikt kan det være negativt fordi det kan skade naturgass som energikilde i Europa. Europeiske politikere er jo allerede skeptiske på grunn av usikkerheten som har oppstått, sier han.

– Konsekvensen for Norge kan bli en kortvarig lykke. Statoil skal jo leve i mer enn et par år framover. I det store bildet tror jeg heller ikke Russland har noen interesse av å gjøre dette, sier Kjus.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Global oljeetterspørsel lavere enn først antatt  

UD: Tosifret antall eksportsøknader fra norske oljeleverandører

EU med kriseplan mot russisk gass-stopp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.