SANKSJONENE MOT RUSSLAND

– Gasskonflikt med Russland vil også ramme Norge

Men på kort sikt kan vi tjene på det.

I EU er det frykt for at Russland kan redusere gassforsyningene vestover etter at sanksjonene er strammet inn.
I EU er det frykt for at Russland kan redusere gassforsyningene vestover etter at sanksjonene er strammet inn. (Bilde: NTB scanpix)

Men på kort sikt kan vi tjene på det.

Norge kan tjene gode penger på en eventuell innskrenking av russisk gass til Europa, men gleden vil være kortvarig, mener oljeanalytikere.

Forholdet mellom USA/EU og Russland er stadig kjølig, og ytterligere sanksjoner trer i kraft fredag. EU og USA vil denne gangen ramme russiske banker, forsvars- og oljeindustri.

Fra EUs side har man fryktet at konflikten vil føre til at Russland reduserer gassforsyningene vestover. Torsdag meldte en polsk gassleverandør at leveransen fra russiske Gazprom er halvert.

Les også: Diplomat: – Russland trenger norsk teknologi

– høyere priser og høyere volum

For Norges del kan konflikten slå positivt ut.

– Vi kan få både høyere priser og høyere volum. Så ser man kynisk på det, kan utviklingen være bra for oss, sier oljeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til NTB.

Norge er én av fire hovedleverandører av naturgass til Europa. De andre er Algerie, regionen ved Det kaspiske hav – hovedsakelig Aserbajdsjan – i tillegg til Russland.

Gjennom de siste månedene har Norge styrket sin posisjon som en attraktiv og trygg leverandør. Det er også kapasitet til å levere mer ved behov.

– Ja, det er kapasitet. Vi kan øke volumet med 20 prosent på kort varsel, sier Olaisen.

– Svekker oppgang i Europa

Konsekvensene av en eventuell gass-konflikt med Russland vil imidlertid ha store, negative ringvirkninger som også vil ramme Norge, mener seniorøkonom Øystein Dørum i DnB Markets. Han mener det er grunn til bekymring over svekket fremtidstro i Europa.

– Det er usikkerhet om hvor lenge konflikten med Russland vil fortsette og hvor alvorlig den kommer til å bli. Det påvirker investeringslysten i europeiske bedrifter. Vi ser at investeringene er veldig lave, til tross for at andre fundamentale forhold har bedret seg, sier Dørum.

Han mener situasjonen kan bety fortsatt lav rente i Europa, svekket euro og utsatt oppgang i økonomien. Det innebærer press på norsk rente, sterkere krone og svakere norsk konkurransekraft.

– Kortvarig lykke

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus mener likeens at en eventuell reduksjon av russisk gass til Europa kan være positivt for Statoil.

– Men på sikt kan det være negativt fordi det kan skade naturgass som energikilde i Europa. Europeiske politikere er jo allerede skeptiske på grunn av usikkerheten som har oppstått, sier han.

– Konsekvensen for Norge kan bli en kortvarig lykke. Statoil skal jo leve i mer enn et par år framover. I det store bildet tror jeg heller ikke Russland har noen interesse av å gjøre dette, sier Kjus.

Les også:

Global oljeetterspørsel lavere enn først antatt  

UD: Tosifret antall eksportsøknader fra norske oljeleverandører

EU med kriseplan mot russisk gass-stopp

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå