OFFSHORE

Gass til Grenland

24. jan. 2001 - 07:10

– Grenland er det eneste stedet i Norge der det er lønnsomt i å legge inn en tørrgassledning, hevder Jan Erik Gyllensten, leder av Telemark Gassforum og ordfører i Bamble kommune.

Han stiller seg i spissen for en gruppering som ønsker seg en gassrørledning fra Kårstø fram til Rafnes. Ledningen kan videreføres til området rundt Oslofjorden og markedene der.

Grenrør fra Polen-gass

Dersom planene om å levere norsk gass i en rørledning til Polen blir realitet, øker mulighetene for et grenrør til Grenland og det sentrale Østlandet. Direktør Jan Heiberg i Statoil Europeisk Gass uttaler til Gassmagasinet at grunnlaget må være et kontraktfestet, årlig gassalg på minst 1,5 milliarder kubikkmeter gass.

I slutten av januar skal representanter for gassforumet møte fylkesmannen i Telemark og næringskomitéen på Stortinget. Løpende kontakt med andre relevante komitéer på Stortinget, samt sentrale rikspolitikere, står også på programmet. Avgjørelser som tas på ulike plan i løpet av inneværende år, kan bli avgjørende for den videre utviklingen av gassledningsprosjektet.

Behov for gass

Ved årsskiftet ble etylenfabrikken med crackeren på Rafnes skilt ut som eget selskap under navnet Noretyl AS. Norsk Hydro og Borealis eier halvparten hver. Crackeren omdanner etan til eten, et viktig råstoff både til Hydro Polymer og Borealis. Utbyggingen kan mer enn doble produksjonen og legge grunnlag for en tilsvarende utvikling hos råstoffmottakerne.

Tørrgass kan med fordel brukes som råstoff til ammoniakkproduksjonen på Herøya og erstatte oljefyrte fyringsanlegg. Tilgang på råstoff og energi kan danne grunnlag for nye etableringer og utvidelser i regionen. En gassledning kan føre til milliardinvesteringer i området.

Les mer om saken i TU nr 5, som kommer 1. februar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.