OFFSHORE

Gass skal gi kraftbalanse

Prisene på elkraft kan øke eksplosivt, og kraftmarkedet vil slutte å fungere. Som mottiltak vil regjeringen bygge gasskraftverk, bruke naturgass til energiformål, styrke og effektivisere energibruk og energiproduksjonen, bedre saksbehandlingen i vannkraftutbyggingssaker, samt sikre at kraftmarkedet fungerer.

Allerede i 2005 frykter regjeringen at underdekningen i kraftsituasjonen blir på hele 10 TWh. Men dersom vi får tørr sommer og høst, kan kraftmangelen komme helt opp i 25 - 30 TWh. Dette gapet kan ikke overføringslinjene fra utlandet dekke. Derfor må tiltak settes ut i livet raskt.

Norge bruker mer elektrisk energi enn andre land. I Norge brukes elkraft tungt i industrien og til oppvarming i private husholdninger. Regjeringen forventer at forbruket fortsatt skal stige med rundt 3 prosent årlig, hvilket betyr at forbruket i i 2005 vil ligge på rundt 131 TWh. Små endringer i værsituasjonen kan medføre stor underdekning og store prisøkninger på elektrisk kraft. Regjeringen innser at det er vanskelig å gjøre noe med kraftbalansen og forbruksmønstret, derfor må innenlands energiproduksjon opp betydelig. Det er først og fremst naturgass som skal dekke det økte behovet. Regjeringen har med i planene at det bygges gasskraftver innen 2010, at det utbygges med 3TWh i vindkraft, 4 TWh i vannbåren varme, samt at industrien legges om som resultat av kravene i Kyoto-protokollen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.