KRAFT

Garanterer grønn støtte

Åslaug Haga sier det er usikkert hvorvidt Sverige får de avklaringene de trenger til å gå inn i nye forhandlinger om grønne sertifikater.
Åslaug Haga sier det er usikkert hvorvidt Sverige får de avklaringene de trenger til å gå inn i nye forhandlinger om grønne sertifikater. Bilde: Poppe, Cornelius
Jannicke Nilsen, Per Erlien Dalløkken
17. jan. 2008 - 09:49

Det er klart etter klimaforliket som regjeringspartiene, Høyre, Venstre og KrF undertegnet i dag.

Støtten skal økes

Regjeringen skal gjenoppta forhandlingene med Sverige om grønne sertifikater for fornybar kraftproduksjon.

Les også: Grønt energimarked må vente til 2012

Samtidig er partene enige om at dersom dette ikke lykkes innen 1. juli, skal det komme en erstatningsordning for å hindre et tidsmessig gap.

– Vi har allerede mistet to år, og har ikke råd til å miste to år til, sier Høyres leder Erna Solberg.

Størrelsen på investeringsstøtten blir ikke tallfestet i forliket. Men den skal heves så mye at den utløser ny utbygging av fornybar energi. I dag skjer det svært lite nysatsing på fornybar energi, på grunn av uavklarte rammebetingelser.

Sverige trenger avklaring

Olje- og energiminister Åslaug Haga kan ikke gi noen garantier for at de kommer i mål i forhandlingene med Sverige.

Hun påpeker at svenskene er avhengige av å få avklart sine forpliktelser i EUs fornybardirektiv. Først da kan forhandlingene komme i gang.

– Vi håper alle at Sverige får den avklaringen de trenger 23. januar, men dette er helt åpent, sier Haga.

Byrdefordeling

Norsk Vindkraftforening er positiv til at klimaforliket gir bedre vilkår for fornybar energi, men understreker at Norge må legge seg på et høyt ambisjonsnivå i de kommende forhandlingene med Sverige om et felles grønt sertifikatmarked.

- For å få til et sertifikatmarked må Norge følge opp det kommende EU-direktivet om fornybar energi og forplikte seg til å bygge ut tilstrekkelig store mengder vindkraft og annen fornybar energi. Regjeringen må også være villig til å gå med på en jevn byrdefordeling mellom landene, sier generalsekretær i Norsk vindkraftforening, Øyvind Isachsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.