KRAFT

– Gamle ovner slipper ut fem-seks ganger mer svevestøv enn nye

Professor vil "avskilte" gamle ovner, på lik linje med gamle biler.

UTSLIPP: Målinger fra SINTEF viser at 61 prosent av alt svevestøv i Norge kommer fra fyring med ved.
UTSLIPP: Målinger fra SINTEF viser at 61 prosent av alt svevestøv i Norge kommer fra fyring med ved. Bilde: Colourbox
18. jan. 2013 - 15:38

– Feiervesenet burde avskilte ovner som ikke har minimale utslipp. Bare nye peiser og vedovner med god forbrenning og rensefiltre burde få driftstillatelse. Gamle ovner slipper ut fem-seks ganger mer svevestøv enn nye ovner, sier professor og sivilarkitekt Harald N. Røstvik.

Må gå lengre

Målinger fra SINTEF (2010) viser at 61 prosent av alt svevestøv i Norge kommer fra fyring med ved i boliger og fritidsboliger.

Røstvik mener at det ikke holder at det er innført forbud mot salg av dårligbrennende ovner, fordi de gamle ovnene som er i bruk har lang levetid og mange kan bli stående i opp til 50 år.

– De eldgamle ovnene er ikke problemet. Gamle etasjeovner og kakkelovner brenner veldig bra. Problemet er ovnene fra perioden 60- til 90-tallet.

Les også: Slik blir din gamle vedovn renere

2

– Enøyd opptatt av CO

Røstvik reagerer på at enkelte miljøorganisasjoner promoterer ukritisk bruk av tre som oppvarmingskilde.

– Det som fremdeles ikke tas tak i, er at bruk av tre er ekstremt farlig. Man har i perioder vært så enøyd opptatt av CO2 at man har glemt å ta hensyn til noe like farlig partikkelutslipp. Det er slett ikke koselig med peis.

Luftkvalitet

De siste dagene har mengden svevestøv i Stavanger ført til røde målinger i luftkvaliteten. Folk med astma og andre luftveisproblemer har blitt anbefalt å unngå steder med dårlig luftkvalitet.

– Men det er trafikken som får skylden. Ikke vedfyringen. Det er ganske ille, fordi vi vet ikke hva folk fyrer med, sier professoren, som viser til at gamle biler blir avskiltet.

– Ifølge EU-regelverket kan kjøretøy som har oppnådd en viss alder avskiltes dersom de ikke har vært inne til EU-kontroll og eventuelt blitt oppgradert. Vi har imidlertid ingen lignende ordning for vedfyring. Det burde vi få.

Må sikre god luft

Røstvik mener at det er på tide at arkitektene engasjerer seg i denne debatten.

– Lovverket for universell utforming (UU) har i stor grad begrenset seg til å omhandle fortauskanthøyder og rullestol svingdiameter. Der håndheves reglene strengt. Men begrepet UU burde inneholde mye mer og også handle om å sikre tilgang for alle til god luft både ute og inne.

 

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Gamle ovner må byttes ut

– Vedovnen er en del av urmennesket  

Moderne hus tar livet av vedovnene

Jøtul først ute med Svanemerking

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.