KARRIERE

Gå deg slank

GOD TRENING: Å gå kan være fullverdig trening, men da kreves det at man tar i, gjerne i bratte motbakker. Ikke minst øker fettforbrenningen da.
GOD TRENING: Å gå kan være fullverdig trening, men da kreves det at man tar i, gjerne i bratte motbakker. Ikke minst øker fettforbrenningen da. Bilde: /colourbox.com
Truls Tunmo
4. apr. 2007 - 08:23
Vis mer

Bare det å gå til trikken er et ork. Å gå opp en trapp gjør deg helt pumpa. Dette er situasjonen for mange, og da er det på tide å gjøre noe med det.

Ifølge professor i fysiologi ved Norges Idrettshøgskole, Frank Ingjer, er gange en undervurdert treningsform. Han mener at man for eksempel kan drive fullverdig intervalltrening i en lang motbakke med god stigning. Men da gjelder det å ta i for å få bedre kondisjon og styrke. For å få merkbar fremgang, må kroppen jobbe så det kjennes både på pusten og i beina. En rolig spasertur på golfbanen er ikke nok.

Brenn fett

En times rask gange forbrenner 250-350 kcal. Hvis denne energien bare skal komme fra fett, må kroppen være i en såkalt ketogen tilstand.

Normalt er det slik at kroppen forbrenner glukose for å frigjøre energi. Når glukoselagrene er tomme i musklene, leveren og delvis i blodet, må kroppen omdanne energi fra fett som er lagret. Det er i denne prosessen det oppstår ketonlegemer – man kommer i ketose. Det er først i denne tilstanden at kroppen er i stand til å forbrenne bare fett. Det er derfor viktig å tenke over hva slags type mat man spiser i timene før treningsturen starter. Vær forsiktig med inntak av karbohydrater som omdannes til glykogen.

Den naturligste bevegelsen

Å gå er såpass gunstig at selv personer med prolaps i ryggen får en god effekt. Gange er i tillegg oppbyggende for hjerte- og karsystemet og for flere muskelgrupper. Selv de som er i meget god form, kan ta seg maksimalt ut ved å gå. Det gjelder bare å gå hardt nok, og bruke motbakker som belastning.

En annen positiv effekt, er at gange gir færre belastningsskader enn løping. Både hofter og knær utsettes for langt mindre belastning. Likevel er det viktig å sørge for godt fottøy også når man skal gå. Støtabsorberende såle i skoen bør være en selvfølge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.