OLJE OG GASS

Fyrte opp Rev for å sende Varg-gass til utlandet

Gassen fra Varg går via Rev og Armada (bildet) til Storbritannia.
Gassen fra Varg går via Rev og Armada (bildet) til Storbritannia. Bilde: BG Group Norway
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
28. feb. 2014 - 08:56

Talisman Energy har nå stengt ned Rev-feltet sitt som har produsert siden 2009. Samtidig er infrastrukturen tatt i bruk for Varg-feltet, som også er operert av Talisman.

Varg, som opprinnelig er et oljefelt, gjennomfører såkalt gass blowdown, som vil si at gassen som har blitt injisert i reservoaret, blir eksportert via Rev og Armada til Storbritannia.

Gjenåpnet Rev

– Rev var stengt ned i et halvt år. Men i forbindelse med at gasseksporten fra Varg startet, åpnet Rev igjen i en periode. Nå er derimot Rev stengt ned permanent, sier Vidar Nedrebø, som for øyeblikket fungerer som talsmann for Talisman.

Han forklarer at gassen som ble injisert i reservoarene på Varg, nå blir sendt gjennom en rørledning på seks kilometer til Rev-feltet, og derfra til Armada-feltet på britisk sektor.

Les også: Da megafunnet på Sverdrup ble gjort, hadde Talisman akkurat byttet bort sin andel

– Godt eksempel

– Gassen som tidligere ble produsert på Varg har blitt reinjisert. Denne gassakkumulasjon eksporterer vi nå gjennom gassinfrastrukturen til Rev, sier Nedrebø.

På Talismans nettsider uttaler administrerende direktør i Talisman Energy Norge at gasseksporten er viktig for Talisman.

– Varg gasseksport vil øke produksjonen fra Varg-feltet. Økt utvinning på eksisterende felt er en viktig del av vår strategi, og er enda et godt eksempel på hvordan Talisman skaper verdier på norsk sokkel, sier Vemmestad.

For at den reinjiserte gassen skulle bli eksportert, var man nødt til å gjøre oppgraderinger på FPSO-en, ifølge prosjektleder Bjørn Arne Jenssen.

Les også: Nå kommer Talisman med sitt nye Yme-konsept

– Suksess

– Mye arbeid har vært lagt ned i prosjektet. Det har vært utført nødvendig oppgraderinger på Petrojarl Varg FPSO og Varg A-plattformen.  I løpet av sommeren og høsten 2013 har det vært gjennomført omfattende marine operasjoner med rørlegging og oppkoblinger mot Varg og Rev, sier Jenssen.

Varg startet produksjonen sin i 1997/1998, og blir omtalt av Talisman som en suksess.

– Feltet har produsert tre ganger så mye volum olje som estimatetet som ble gitt da prosjektet ble godkjent, skriver Talisman.

Det dog ikke alt Talisman har tatt i på norsk sokkel som har blitt suksesser. Yme-prosjektet har sprukket med mange milliarder, og senest denne uken skrev Teknisk Ukeblad om transaksjonen Talisman gjorde med Lundin.

Talisman byttet her bort sin andel av det som nå har blitt Johan Sverdrup-prosjektet.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ekspert mener verdens største gassfelt til havs kan bli liggende urørt

Denne kan pumpe opp gass verdt 170 milliarder kroner  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.