VEILYS

Fylket akter å overta 160 kilometer med veilys

Samferdselsutvalget i Møre og Romsdal sa 2. mars ja til å ta over eierskapet til veilysanlegg langs 160 kilometer fylkesvei.

4. mars 2022 - 07:24

Flere kommuner drifter vei- og gatelys langs fylkesveier. De har bedt om at belysningen blir overført til fylkeskommunen.

Samferdselsutvalget i Møre og Romsdal vil åpne for at eiere av veilysanlegg som i dag tar imot driftsstøtte, eller som kunne mottatt driftsstøtte ut fra gjeldende regler, uten vederlag kan overføre sitt eierskap til fylkeskommunen.

Det skriver fylket i en pressemelding.

Saken skal videre til fylkesutvalget og fylkestinget for endelig avgjørelse.

Stort vedlikeholdsetterslep

Møre og Romsdal fylkeskommune eier vel 3471 kilometer fylkesvei, inkludert 188 kilometer gang- og sykkelvei. Fylkeskommunen eier også 230 kilometer med lysanlegg langs fylkesveiene.

Vedlikeholdsetterslepet på veilysanleggene er stort. En kartlegging til Statens vegvesen i 2019 konkluderte med et beløp på nærmere 669 millioner 2019-kroner for 160 kilometer fylkesvei med tilskuddsordning.

Ifølge fylkeskommunedirektøren er dagens ressursbruk på 5,4 millioner kroner i året i tilskudd på langt nær nok til å stoppe forfallet – det vil i stedet øke.

Får økonomiske konsekvenser

Dersom fylkeskommunen tar over 160 kilometer med veilysanlegg, så får det økonomiske konsekvenser:

  • Spart tilskudd på rundt 5,4 millioner kroner pr år
  • Ekstra årlige driftskostnader (inkludert strøm) for 160 kilometer veilysanlegg på fire millioner kroner
  • Framtidig kostnad for oppgradering av 160 kilometer veilysanlegg på 669 millioner 2019-kroner

Fylkeskommunen vil etter dette kunne eie cirka 390 kilometer med veilys langs fylkesveiene. 397 kilometer veilys langs fylkesveier eies og driftes av andre, uten fylkeskommunens medvirkning.

– Vi skulle gjerne løpt etter enda flere firmaer. Vi har informasjon som tilsier at vi kunne gjort det, sier leder Per Herman Pedersen i Krimenheten.
Les også

Etterforsket Killingmo, som nå må i retten – meldingene om arbeidskrim øker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.