OLJE OG GASS

Fusjonen gir dårlige tall for StatoilHydro

OPTIMIST: StatoilHydros konsernsjef, Helge Lund, skryter av høy produksjon, og velger å se det positive i de høye fusjonskostnadene som har påvirket StatoilHydros kvartalsresultater i negativ retning.
OPTIMIST: StatoilHydros konsernsjef, Helge Lund, skryter av høy produksjon, og velger å se det positive i de høye fusjonskostnadene som har påvirket StatoilHydros kvartalsresultater i negativ retning. Bilde: LUKE MACGREGOR
Mona StrandeMona StrandeJournalist
27. feb. 2008 - 10:13

StatoilHydro presenterte sitt kvartalsresultat i dag, og tallene viser et resultat på 6,2 milliarder kroner for fjerde kvartal 2007. Det er hele 8,8 milliarder mindre enn samme kvartal i 2006.

For hele 2007 er også nedgangen betydelig: Resultatet i 2006 var 51,8 milliarder kroner, men for 2007 ble resultatet 44,6 milliarder kroner.

Dyr fusjon

Kvartalsnedgangen skyldes i all hovedsak fusjonen. Økte drifts- og administrasjonskostnader på grunn av fusjonen, og andre fusjonskostnader, beløper seg til 10,7 milliarder kroner før skatt. Disse kostnadene ble bokført i fjerde kvartal.

Likevel er StatoilHydros konsernsjef, Helge Lund, positiv:

- Fusjonen har styrket vår økonomiske kapasitet, kompetanse og ressursgrunnlag og dermed vår konkurransedyktighet. Fusjonskostnadene utgjør en investering for å hente ut betydelige synergieffekter fra fusjonen i kommende år, sier han i en pressemelding.

Også negativ innvirkning av derivater, tap på finansposter og høy skatteprosent har gitt negative utslag på kvartalsresultatet.

Økt produksjon

Produksjonen har imidlertid vært sterk i 2007.

Samlet bokført egenproduksjon av olje og gass i fjerde kvartal 2007 var 1,818 millioner fat oljeekvivalenter (mmfoe) per dag. Den samlede produksjonen for 2007 var 629 mmfoe, mot 623 mmfoe i 2006.

- 2007 var et historisk år for StatoilHydro med høyt aktivitetsnivå. Vi fullførte en av de største fusjonene i bransjen og den nye organisasjonen er allerede i full virksomhet. 15 nye prosjekter ble satt i drift, leteaktiviteten vår var høy både på norsk sokkel og internasjonalt, og vi har fått tilgang til leteområder av verdensklasse, noe som gir et godt grunnlag for vår fremtidige vekst, sier Lund i pressemeldingen.

Oppkjøpet av NAOSC, for sterkere posisjon i kanadisk oljesand, i tillegg til partneravtalen i Shtokman Development Company mener Lund er det viktigste StatoilHydro har gjort for internasjonal vekst i 2007.

Flere brønner

Totalt ble 18 lete- og avgrensningbrønner fullført i fjerde kvartal 2007, fire på norsk sokkel og 14 internasjonalt, hvorav fem er bekreftede funn. Antall letebrønner som ble fullført i fjerde kvartal 2006 var 17. I tillegg ble en leteforlengelse boret.

Boring av 16 avgrensnings- og letebrønner og to leteforlengelser pågikk ved utgangen av 2007.

I 2007 ble til sammen 71 lete- og avgrensningbrønner fullført, 24 på norsk sokkel og 47 internasjonalt. To leteforlengelser ble fullført i samme periode. Trettifire av lete- og avgrensningsbrønnene var bekreftede funn, 16 på norsk sokkel og 18 internasjonalt.

Begge leteforlengelser var funn. Antall lete- og avgrensningsbrønner som ble utført I 2006 var 73. Fem leteforlengelser ble fullført i 2006.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.