BYGG

Full seier til muggsoppoffer

ALT GALT: Nesten ingenting er korrekt i dette huset i Halden som er ført opp av en bygningsingeniør til eget bruk.
ALT GALT: Nesten ingenting er korrekt i dette huset i Halden som er ført opp av en bygningsingeniør til eget bruk. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
30. okt. 2007 - 09:58

Huset er i dommen karakterisert som "sjuskete" bygget.

Huskjøperen, Arne Håkon Vik, venter nå spent på om Protector, selskapet som stod for eierskifteforsikringen, vil akseptere nederlaget, eller anke til lagmannsretten.

I tillegg til heving av kjøpet for 2,85 millioner kroner, er Vik tilkjent til sammen 905 670 kroner i erstatning.

Prisstigning

Her inngår legeregninger, takstmenn, utbedringsarbeider og nesten 650 000 kroner som kompensasjon for generell prisstigning siden Vik nå må ut å kjøpe hus på nytt.

Dommen kan få konsekvenser for flere lignende saker dersom den blir stående.

Ikke bestemt

Protector sier selskapet ennå ikke er ferdige med vurderingen av dommen, og at de vil bruke tiden frem til 22. november før en avgjørelse tas.

– Det er klart vi er skuffet over dommen, sier Merete Christensen Bernau, direktør for eierskifteforsikring og skadeoppgjør i en kommentar.

Protector tilbød Vik 100.000 kroner til utbedringer. Vik har selv beregnet utbedringskostnadene til nesten 1,4 millioner kroner, retten reduserte dette til knapt en million.

Nesten alt galt

Da Teknisk Ukeblad skrev om huset i Halden tidligere i år, var artikkelen konsentrert rundt muggproblemene. I tillegg til disse er listen over grove feil og mangler svært lang. I dommen dekker omtalen av manglene fem og en halv tettskrevne sider.

Huset mangler ventilasjon, veggfliser er lagt på gulv, isolasjon mangler, dreneringsrør ligger delvis over bakken, kledningen er ikke skikkelig spikret, vegger og gulv er skjeve, dører er ikke korrekt montert.

Bygningsingeniør

Huset ble ført opp i 2005 av en bygningsingeniør som selv hadde planlagt å bo i huset.

Takstmann Klaus Offenberg karakteriserer huset som sjuskete bygget. Under rettsaken i Halden tingrett ble det omtalt som svindel av et av vitnene.

– Det har jo vist seg å være et problem at det var en bygningsingeniør som førte opp huset. Folk som har vært der vil i utgangspunktet tro at alt er ordentlig gjort, sier Offenberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.