KRAFT

– Fukushima ble en vekker

Over hele verden er det gjennomført stresstester av kjernekraftverk. Målet er å unngå en reprise av Fukushima-dramaet.

Forskningssjef og prosjekleder for Haldenprosjektet Fridtjof Øwre og sikkerhetsjef Atle Valseth i IFE
Forskningssjef og prosjekleder for Haldenprosjektet Fridtjof Øwre og sikkerhetsjef Atle Valseth i IFE Bilde: Jannicke Nilsen
18. juni 2012 - 07:05
Vis mer

Forskningssjef Fridtjov Øwre ved Institutt for energiteknikk i Halden sier til Teknisk Ukeblad at Fukushima-ulykken ble en vekker for hele industrien.

– Det er gjennomført såkalte «desktop-stresstester» av eksisterende reaktorer rundt om i verden. I EU har en for eksempel gjennomført tester av 143 reaktorer i medlemslandene. Hensikten var å vurdere hvor godt verkene er i stand til å takle såkalte «beyond design basis accidents» f.eks. i forbindelse med naturkatastrofer og eventuelt sammenfallende hendelser, sier Øwre.

Les også: Denne reaktoren tåler en jumbojet

Ulykker

EU har opprettet en webside hvor resultatene fra hvert medlemsland er lagt ut.

De finske rapportene oppsummerer vurderinger gjort rundt hendelser som jordskjelv, bortfall av elektrisitet, alvorlige ulykker, mulige situasjoner i forbindelse med bassenger for brukt brensel og kriseplanlegging og beredskapsorganisering.

Mange nye kraftverk

Ifølge Øwre er det en klar trend at arbeidet med å bygge nye verk i Asia og Midtøsten fortsetter etter tenkepausen rundt gjennomføringen av stresstestene.

Dette gjelder både eksisterende kjernekraftland som Kina og India, og nye kjernekraftland som Vietnam, Emiratene og Tyrkia.

I land med kjernekraftverk i dag er Tyskland det eneste landet som skiller seg ut gjennom beslutningen om å fase ut kjernekraften fra 2022.

Det er verdt å merke seg at Tyskland, selv etter avstengningen av noen kjernekraftverk i fjor, likevel leverer like mye strøm fra de kjernekraftverkene som fremdeles går, som man gjør i Sverige.

Les også: Solkraft dekket halvparten av Tysklands energibehov

Japan starter igjen

I Japan har alle kraftverk vært stengt i påvente av stresstestresultatene og behov for vedlikehold, men nå i juni starter to av kraftverkene opp igjen.

– Hva er den viktigste lærdommen etter Fukushima?

– Alle kjernekraftverk er designet for å tåle påkjenninger med naturkatastrofer, men kombinasjonen av et ekstremt kraftig jordskjelv med påfølgende kraftig tsunami var utenfor designkriteriene fastlagt av myndigheter i de enkelte land.

Øwre mener den viktigste lærdommen er at naturkatastrofer og andre ytre hendelser faktisk er i stand til bringe et kjernekraftverk over i en tilstand som resulterte i kjernesmelting og utslipp av radioaktivitet til omgivelsene.

Men en erkjennelse som nå begynner å avtegne seg, er at man lykkes med å begrense de radiologiske konsekvensene slik at det ikke forventes en målbar økning av dødsfall pga. skjoldbruskkjertelkreft og leukemi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:  – Russland dysser ned Kola-fare

Amerikanerne bygger nytt kjernekraftverk

– Atomkraft avgjørende for å møte energibehovet

Blix: Kjernekraften er holdbar 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.