Frykter Vattenfall-salg

Frykter Vattenfall-salg
FRYKTER SALG: Den svenske opposisjonen vil ikke at Vattenfall og Telia Sonera skal selges, og forsøker nå å begrense regjeringens mandat. Regjeringen har tidligere fått Riksdagens tillatelse til å redusere statens andel av en del selskaper. Bilde: Paul Langrock Agentur Zenit

Den svenske regjeringen vil selge seg ned i Posten, Telia Sonera og banken SBAB, og åpner i årets statsbudsjett for å kvitte seg med deler av Vattenfall.

Men opposisjonen liker ikke tanken på at selskaper som Vattenfall skal havne i hendene på andre nasjoner.

– Vi har avgjort i partigruppen at vi vil støtte det forslaget som nå ligger på bordet, sier Lars Isovaara i partiet Sverigedemokraterna til Sveriges Radio (SR).

– Det ville se merkelig ut om Vattenfall skulle selges ut, og så skulle en annen stat, kanskje i Midtøsten, begynne å kjøpe dem opp. En viktig svensk energiprodusent ville komme i en annen stats eie.

Har fått tillatelse

Riksdagen har godkjent at regjeringen reduserer det statlige eierskapet i en del av disse selskapene. Men nå mener opposisjonen det går for langt.

Socialdemokraterna og Miljöpartiet har foreslått at salget skal begrenses, og støttes altså av Sverigedemokraterna. Partiene avviser helt at SBAB og Vattenfall skal selges. Eierskapet i Posten bør ikke bli mindre enn 34 prosent, mener de, og salget av Telia bør også begrenses.

Partiene trenger støtte fra Vänsterpartiet, som ennå ikke har stemt over forslaget. Men det er visse sjanser for det, ifølge SR.

– Jeg synes det er ganske interessant, det ligger veldig nær Vänsterpartiets politikk, sier Kent Persson (V) i Riksdagens næringskomité.

Les også:

Vattenfall vil selge kullkraften

– Del opp Vattenfall

Vattenfall planlegger mer kull

– Vattenfall kan gå konkurs

– Vattenfall vil selge det svenske elnettet