KRAFT

Vattenfall vil selge kullkraften

KAN BLI SOLGT: Vattenfall vurderer å kvitte seg med de tyske kullkraftverkene sine. Dette er brunkullsverket Jänschwalde i Niederlausitz.
KAN BLI SOLGT: Vattenfall vurderer å kvitte seg med de tyske kullkraftverkene sine. Dette er brunkullsverket Jänschwalde i Niederlausitz. Bilde: Vattenfall
Kjetil Malkenes Hovland
17. sep. 2010 - 14:01
Vis mer

Den norske konsernsjefen og sivilingeniøren Øystein Løseth har tydeligvis lyttet til eierne sine i den svenske staten.

Nå vil han selge kullkraftverk i utlandet og begrense selskapets virksomhet til færre land, ifølge svenske Dagens Nyheter.

Førstkommende mandag vil styret i Vattenfall ta stilling til disse forslagene.

Nye signaler fra eierne

I vår vedtok den svenske riksdagen nye eierdirektiver. Der krever de at Vattenfall skal være et lønnsomt selskap, men også at produksjonen skal være bærekraftig. Det gjelder særlig klima og CO2-utslipp.

Ifølge avisen har Løseth funnet ut at Vattenfall må begrense sin vekst og konsentrere seg om noen få land. I dag er selskapet aktivt i hele Norden, samt Tyskland, Polen og Nederland. Vattenfall har fått mye kritikk hjemme for å drive en rekke sterkt forurensende kullkraftverk i Tyskland.

Disse vil de altså selge, blant annet for å unngå tap ved nye og høyere CO2-avgifter.



Vattenfall holder for tiden på med å utvide brunkullkraftverket Boxberg i det gamle Øst-Tyskland for ti milliarder svenske kroner. Det skal gi 645 megawatt (MW) ekstra effekt. Samtidig øker CO2-utslippene fra 15 til 20 millioner tonn fra dette verket alene. Det tilsvarer nesten halve Norges utslipp.

Vattenfall åpner også et dagbrudd der de skal hente ut brunkull fra 45-75 meters dyp, og et 13,5 kilometer langt rullebånd til kraftverket. Investeringene er til sammen på 13 milliarder kroner.

Kan også selge atomkraft

Selskapet eier også to kjernekraftverk i Tyskland. Men disse skal ifølge Dagens Nyheter ikke selges så langt. Nylig bestemte Tyskland å forlenge levetiden på atomkraften: Les saken her

Også et salg av det regionale elnettet i Sverige er utsatt på ubestemt tid. Ryktene om et slikt salg førte i fjor til krass kritikk fra næringsminister Maud Olofsson.

I fjor kjøpte Vattenfall det nederlanske energiselskapet Nuon, der Øystein Løseth var direktør. Mange mener selskapet var altfor dyrt. Vattenfalls anstrengte økonomi og kritikken fra regjeringen førte etter hvert til at Lars G. Josefsson gikk av som direktør.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.