KARRIERE

Frykter oppsigelser i Mattilsynet

UTVIDE?: Nortura vurderer å utvide fabrikken i Trondheim til å kunne slakte og skjære storfe og småfe.
UTVIDE?: Nortura vurderer å utvide fabrikken i Trondheim til å kunne slakte og skjære storfe og småfe. Bilde: RAGNA KRONSTAD
Jannicke Nilsen
22. mars 2007 - 11:38

Frustrasjonen stiger blant ansatte i Mattilsynet. Selv mener de at de bare har 70 prosent av ressursene de burde hatt for å føre tilsyn etter gjeldende normer og regler.

Store forventninger

NITO har snaut 270 ingeniører, næringsmiddelkandidater og næringsmiddelteknologer blant Mattilsynets 1300 ansatte.

- Vi har ikke hørt ordet oppsigelser ennå, men jeg frykter det er dit vi kommer. Jeg ser ikke helt hvor vi skal måtte kutte, for vi har ikke mulighet til å redusere uteaktiviteten vi har. Da oppfyller vi ikke de pliktene samfunnet forventer av oss. Det er fagkompetansen som opererer ute vi måles på, sier leder for NITOs etatsgruppe i Mattilsynet, Trine Lise Lysberg.

Hard fjorår

Nettopp derfor håper hun at de 63 distriktskontorene vil bli spart under nedskjæringene, og at man heller finner muligheter for effektivisering i administrasjonen.

Mattilsynet hadde et hardt år i 2006 hvor Ecoli-saken, fugleinfluensa og eksportproblemene med fisk til Russland spiste opp 40 millioner av budsjettet. Det endte med et underskudd på 11 millioner.

Effektivisere for 100 mill

Forutsetningen for opprettelsen av Mattilsynet i 2004 var at sammenslåingen av diverse etater skulle ende i en effektivisering i verdi av 100 millioner kroner.

I år kuttes det for rundt 30 millioner kroner, tilsvarende 32 årsverk. Neste år skal det kuttes med 27 millioner. Lysberg mener Mattilsynets utfordringer i dag er av en helt annen karakter enn i 2004, blant annet på grunn avt:

  • Kontroll av all eksportfisk til Russland
  • Godkjenningsordningen for næringsmiddelvirksomhet som fallt bort fra og med 1. januar 2007
  • Pilotprosjektet Smiley

Frustrerte medlemmer

- Svært mye i samfunnet dreier seg om det du putter i munnen din. I tillegg kommer de uforutsette hendelsene, som Ecoli-skandalen. Vi har en stor utfordring med å få våre medlemmer til å jobbe innenfor så trange rammer som det er i Mattilsynet i dag, sier Lysberg.

NITOs etatsgruppeleder synes det er merkelig at politikerne ikke ser at vi ikke kan effektivisere mer enn de allerede har gjort, og håper på nye signaler når revidert statsbudsjett legges fram.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.