KRAFT

Frykter manglende kompetanse i ny klagenemnd for energispørsmål

 

Uavhengig:En ny klagenemdd for energispørsmål skal sikre uavhengighet mellom regulatormyndighet for elektrisitet og gass og regjeringen. Foto: Håkon Jakobsen
Uavhengig:En ny klagenemdd for energispørsmål skal sikre uavhengighet mellom regulatormyndighet for elektrisitet og gass og regjeringen. Foto: Håkon Jakobsen
28. jan. 2014 - 08:32

En ny og uavhengig klagenemnd skal overta behandlingen av en del klagesaker om energispørsmål  som i dag behandles av Olje- og energidepartementet (OED). Det foreslår OED.

Bakgrunnen for forslaget er krav i EUs tredje energimarkedspakke, som krever omorganisering i forvaltningen for å innfri større krav til uavhengighet mellom regulatormyndigheten for elektrisitet og gass, og regjeringen.

Regulatormyndigheten er i dag organisert som egen avdeling i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Les også: Vil bremse orkaner med havvindturbiner

Ikke nok?

Energi Norge støtter at det opprettes en uavhengig klagenemnd, men bransjeforeningen stiller seg tvilende til om OEDs forslag gir den nye nemnda bred nok kompetanse og ressurser.

"Kompetansen og ressursene som er foreslått, vil etter vårt syn ikke sikre en nødvendig effektiv, rask og faglig grundig behandling av klagesaker", heter det i høringsuttalelsen til EUs tredje energimarkedspakke.

OED foreslår at nemnda skal bestå av tre medlemmer og et varamedlem, i tillegg til et sekretariat utenfor forvaltningen. Det blir foreslått at nemda plasseres i Lillesand.

– Energi Norge støtter forslaget, men vi mener nemnda og sekretariatet må gis nok ressurser og god nok kompetanse, slik at nemnda kan gjennomføre en faglig grundig og effektiv klagebehandling. Vi er usikre på om OEDs forslag vil sikre dette, sier direktør Snorre Lamark i Energi Norge til Teknisk Ukeblad.

Lamark vil foreløpig ikke mene noe om hvor mange medlemmer nemnda bør ha, fordi det foreløpig er usikkert hvor stor saksmengden kommer til å bli.

Les også:  Nominerer kraftverk i Notodden og Rjukan til Unescos verdensarvliste

Omfang uavklart

Hva slags type klagesaker den nye nemnda skal håndtere er så langt ikke helt avklart, men det vil i stor grad dreie seg om enkeltvedtak som berører nettselskapenes økonomi, som vedtak om inntektsrammer og tariffering.

Den eksisterende Elklagenemnda vil i all hovedsak fortsette å behandle tvister mellom privatpersoner og energiselskap.

Konsesjoner etter energiloven, gitt av NVE, skal etter det Teknisk Ukeblad har fått oppgitt fortsatt bli ankebehandlet i Olje- og energidepartementet.

Les også:

AMS skal redusere forbruket, men uten skjerm bruker kundene mer strøm

Neste uke blir 24 byer «truffet» av en 500-års-storm

Smartere varmepumper skal få ned strømregningen  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.