Leder for ABB Offshore Systems, Rasmus Sunde, frykter ikke for arbeidplassene ved et salg av olje og gassvirksomheten i ABB.
- Olje og gassdivisjonen går godt. Vi står solid på egne ben og vi ser positivt på en løsning med ny industriell fremtid, sier Sunde.
Han kan ikke fortelle om hvordan salget vil gå, men kan fortelle at på gunn av ryktene som har gått i lang tid, har det vært mange interessenter som har tatt kontakt. Om salget blir splittet eller om det blir hele olje, gass og petrokjemidivisjonen under ett, er ikke bestemt.
- Vi har god tid på oss. Salget må gjennomføres når prisen er rett.
ABB olje, gass og petrokjemidivisjon omfatter 12.000 ansatte i 32 land. Virksomheten er bygget opp fra Norge under ledelse av Kjell Almskog og senere Gorm Gundersen, men ligger noe på siden av ABBs kjernevirksomhet. Derfor er det også enklest å selge denne delen av virksomheten.
- Jeg vil understreke at våre ansatte ikke frykter salg. Våre virksomheter har et godt inngrep i markedet og gode relasjoner til våre kunder. De kan vise til gode resultater og er lettest å kapitalisere. Mulige synergier med ABBs øvrige virksomheter er allerede tatt ut. Det gjelder aktiviteter som HVDC light og på automasjonssiden.
Ryktene om salg har, etter det TU erfarer, versert internt ett års tid og det kom derfor ikke som noe overraskelse om at olje og gassdivisjonen skal selges når ABB framla sin kvartalsrapport i midten av oktober.
De ansatte ser optimistisk på fremtiden og har tillit til at nåværende konsernsjef, Jürgen Dormann finner en god løsning for olje og gassdivisjonen.
Ifølge sentrale kilder i ABB regner de med at petrokjemivirksomheten ved Lumus Global er den som er vanskeligst å få solgt.
Petrokjemivirksomheten har hatt en mengde prosjekter som har gått med tildels store tap. Dette er sannsynligvis årsaken til at Gorm Gundersen måtte gå tidligere i sommer.